Britania plan për kontrollin e lindjeve të ketrave

Ketrave gri në Mbretërinë e Bashkuar së shpejti mund t’u jepen ilaçe për kontrollin e lindjes në përpjekje për të mbajtur larg speciet pushtuese, si pjesë e një plani qeveritar.

Ketrat gri, brejtësit e zakonshëm me bisht shkurre, vendas në Amerikën e Veriut, u dërguan në Mbretërinë e Bashkuar si kafshë të bukura në fund të shekullit të 19-të nga individë të pasur.

Gjatë disa dekadave ketrat u përhapën në mënyrë të frytshme, duke çuar përfundimisht në një ndalim të importit të tyre në 1937 që është ende në fuqi sot.

Por ishte tepër vonë, popullata e ketrit gri ishte vendosur në Britani, duke paraqitur një kërcënim për ketrin vendas, më të vogël të kuq dhe duke shkaktuar dëme në pyll.

Ketrat gri janë një kërcënim për ketrat e kuq për shkak të konkurrencës për ushqim dhe territor dhe gjithashtu për shkak se ata bartin një sëmundje që nuk duket se prek thinjat, por shpesh vret ketrat e kuq.

Tani, kontraceptivët po prezantohen si një mënyrë për të kontrolluar numrin e ketrit gri dhe për të ndihmuar ketrat e kuq të rikuperohen. Një aspekt kyç i metodës është se ajo nuk është vdekjeprurëse në fund të fundit, përhapja e ketrave gri është faji i njerëzve, jo i vetë ketrave, zbuloi një studim i vitit 2016.

Metoda kontraceptive po punohet nga një ekip nga Agjencia e Shëndetit të Kafshëve dhe Bimëve (APHA) e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar si pjesë e një projekti zhvillimi pesë-vjeçar që do të përfundojë në janar 2024.

Asnjë ilaç nuk është vendosur ende, pasi ekipit fillimisht i është dashur të zhvillojë një metodë për të siguruar që kontraceptivët të përfundojnë duke u marrë vetëm nga ketrat gri.

Vlerësohet se në Mbretërinë e Bashkuar kanë mbetur rreth 140,000 ketra të kuq krahasuar me 2.5 milionë gri.

Në Amerikën e Veriut, habitati kryesor për ketrat gri mendohet të jenë pyjet gjetherënëse në gjysmën lindore të kontinentit, duke përfshirë pyjet e përziera në Kanadanë jugore.

Ndërsa mund të konsiderohet si një dëmtues pushtues në Evropë, ketri gri luan një rol të rëndësishëm në shpërndarjen e farave në mënyrë që pemët të rriten.