Arrihet marrëveshja mbi ligjin e ri të pagës minimale në BE

Një marrëveshje për një pagë minimale të BE-së është arritur midis Parlamentit Evropian dhe vendeve anëtare, duke i hapur rrugën një ligji të ri në mbarë BE-në.

Marrëveshja nuk do të thotë se qytetarët evropianë në të gjithë kontinentin do të fitojnë njësoj në Spanjë si në Suedi, por do të thotë se vendet e BE-së do të duhet të ofrojnë kushte të mira pune dhe jetese për të gjithë punonjësit.

Nicholas Schmit, Komisioneri Evropian për Punë, tha se marrëveshja do të jetë çelësi për të luftuar varfërinë.

“Ky është një ndryshim i lojës dhe unë mendoj se ky ndryshim i lojës do të sjellë një element thelbësor, luftimin e varfërisë së brendshme, por edhe forcimin e idesë së ekonomisë sociale të tregut,” tha Schmit në Strasburg.

Bazuar në marrëveshjen politike të së martës, vendet e BE-së do të duhet të përcaktojnë pagën e tyre minimale bazuar në një shportë mallrash dhe shërbimesh shtëpiake, duke marrë parasysh pagën mesatare bruto.

Ata gjithashtu do të duhet të vendosin qëllimet e tyre në të njëjtën kohë me zbatimin e tyre.

Dennis Radtke, një eurodeputet gjerman nga grupi pro-biznes EPP, tha se ka shqetësime për të ashtuquajturën direktivë mbi pagat minimale të përshtatshme, pasi mund të nënkuptojë më shumë kosto në kohë të trazuara.

“Unë e kuptoj që shumë kompani janë të shqetësuara për situatën aktuale, por kjo direktivë nuk duhet të kontribuojë në këto shqetësime, ndikimi do të jetë i kufizuar”, tha Radtke.

Disa shtete anëtare, si Danimarka dhe Suedia janë kundër direktivës. Ata nuk duan që BE të ndërhyjë në çështjet e pagave dhe shqetësohen se do të rrezikohen sistemet e negociatave kolektive me sindikatat që ata kanë tashmë.

Marrëveshja më pas do të shkojë për votim në Parlamentin Evropian, përpara se të hyjë në fuqi brenda dy viteve të ardhshme.