Alexander Stubb fiton zgjedhjet presidenciale në Finlandë

Ish-kryeministri i Finlandës, Alexander Stubb, fitoi balotazhin e së dielës, duke u zgjedhur presidenti i ri i vendit. Rezultati është vëzhguar nga afër në kryeqytetet europiane dhe më gjerë, duke pasur parasysh vendndodhjen strategjike të rëndësishme të Finlandës përgjatë kufirit lindor të BE-së dhe NATO-s me një Rusi gjithnjë e më agresive.

Presidenti i vendit drejton politikën e tij të jashtme përkrah qeverisë dhe shërben si komandant i përgjithshëm i Finlandës.

Stubb, një anëtar i Partisë së Koalicionit Kombëtar të qendrës së djathtë (NCP), mundi ish-ministrin e Jashtëm, Pekka Haavisto të Partisë së Gjelbër të qendrës së majtë në balotazh, 51.6 për qind ndaj 48.4 për qind.

Stubb tha para zgjedhjeve se pushtimi rus i Ukrainës në vitin 2022 e kishte bindur atë të kthehej në politikën finlandeze dhe të kontribuonte në përpjekjet e Europës për t’u përballur me Kremlinin.