A po kërcënohet bota nga një luftë tjetër?

Forcat e armatosura të Brazilit janë vënë në gatishmëri të lartë për shkak të lëvizjeve të fundit të pajisjeve ushtarake dhe personelit në Venezuelën lindore në kufirin me Guayanan dhe zyrtarët besojnë se Venezuela së shpejti mund të sulmojë vendin e vogël të Amerikës së Jugut.Guayana Esequiba është një rajon prej rreth 159.500 km2 në perëndim të lumit Essequibo, i cili aktualisht administrohet dhe kontrollohet nga Guayana, por që pretendohet nga Venezuela si pjesë e territorit të saj, shkruan Reuters.

Rrënjët e konfliktit

Mosmarrëveshja daton në epokën koloniale, kur Spanja dhe Holanda konkurruan për kontrollin e zonës. Më 1814, Holanda ia dorëzoi Britanisë kolonitë e saj të Essequibo, Demerara dhe Berbice, e cila më vonë i bashkoi ato në Guayanan britanike. Venezuela trashëgoi pretendimin e Spanjës për rajonin pas pavarësisë së saj më 1811, por Britania e zgjeroi kontrollin më në perëndim të lumit Essequibo në shekullin e 19-të.Më 1895, Venezuela kërkoi ndihmën e Shteteve të Bashkuara për të zgjidhur mosmarrëveshjen kufitare me Britaninë, duke u thirrur në Doktrinën Monroe, e cila e shpalli kontinentin amerikan të paarritshëm për ndërhyrjen evropiane. Guayana është e pasur me burime natyrore, si naftë, gaz, ar, diamante dhe lëndë druri, gjë që ka tërhequr interesin e të dy vendeve dhe kompanive të huaja.Në vitet e fundit, Guayana u ka dhënë licencat e kërkimit dhe prodhimit për disa korporata shumëkombëshe, si ExxonMobil, për të shfrytëzuar rezervat e naftës dhe gazit në det të hapur në ujërat e diskutueshme.Venezuela protestoi kundër këtyre aktiviteteve dhe akuzoi Guayanan për shkelje të sovranitetit dhe integritetit territorial të saj.Tensioni mes dy vendeve është përshkallëzuar në kuadrin e krizës politike dhe ekonomike në Venezuelë, e cila ka çuar në përkeqësimin e marrëdhënieve të saj me fqinjët dhe komunitetin ndërkombëtar. Venezuela akuzohet për shkelje të të drejtave të njeriut, korrupsion, autoritarizëm dhe ndërhyrje në punët e brendshme të vendeve të tjera.