A mund të ndikojë një ndryshim i papritur i motit në shëndetin tuaj?

A mund të shkaktojnë sëmundje ndryshimet e papritura të motit? Ekspertët thonë se ndryshimi i klimës është një nga faktorët e rrezikut mjedisor që shumica e mjekëve marrin parasysh kur vlerësojnë pacientët e tyre për kushte të caktuara.

Ndryshimet e motit janë në thelb sfida për sistemin tonë imunitar dhe për sistemin tonë muskuloskeletor. Trupi ynë mësohet me një klimë të caktuar dhe kur këto gjëra ndryshojnë papritur, trupi ynë duhet të përpiqet të përshtatet. Për fat të keq, ndonjëherë trupat tanë e kanë të vështirë të përshtaten, gjë që mund të shkaktojë një sëmundje.

Këtu janë gjashtë gjendje shëndetësore që mund të shkaktohen nga një ndryshim i papritur i motit:

1-Infeksionet dhe sëmundjet e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes

Shpesh zbulohet se pacientët po vishen në mënyrë të papërshtatshme. Ata nuk janë të veshur me shtresa të mjaftueshme ose kanë shumë shtresa dhe kështu trupat e tyre nxehen ose ftohen shumë. Kjo mund të ndikojë në përgjigjen e tyre imune dhe mund të shkaktojë infeksione të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes.

Kur temperaturat janë të luhatshme, rekomandohen veshje të ngrohta të pambukta. Veshja me shtresa të lehta është tepër e rëndësishme për t’u mbrojtur nga temperaturat e ftohta në mëngjes dhe gjatë natës dhe ju jeni ende në gjendje t’i hiqni ato shtresa të ngrohta në mesditë ose ambiente të brendshme.

2-Çështjet kronike të sinusit dhe fytit

Sistemet e ngrohjes dhe ajrit luftojnë për të vazhduar me temperaturat e luhatshme, dhe alternimi i shpejtë i sistemeve të ngrohjes dhe ftohjes mund të heqin lagështirën e ajrit.

Ajri i lagështuar i mbushur me polen, pluhur dhe myk është një stuhi e përsosur për problemet e rënda dhe kronike të sinusit dhe fytit. Pra, është e rëndësishme të ndërroni filtrat e ngrohjes dhe ajrit çdo gjashtë muaj.

Nëse filtrat tuaj nuk janë ndryshuar për më shumë se gjashtë muaj, ata ka të ngjarë të nxjerrin pluhur, myk dhe ajër tëq ndotur ndërsa jeni në shtëpi ose në punë.

3-Astma sezonale dhe bronkiti i shkaktuar nga ajri i ftohtë

Ajri i ftohtë mund të shkaktojë astmë sezonale ose bronkit. Njerëzit që kanë këto kushte duhet të përgatiten të përdorin një inhalator sezonalisht për të shmangur episodet e rënda dhe kronike të kollitjes.

Ka një përgjigje fiziologjike ndaj ajrit të ftohtë që bën që rrugët tuaja të frymëmarrjes të mbyllen dhe të shtrëngohen. Nëse keni astmë, kjo përgjigje mund të jetë e rrezikshme. Do të shihni shumë njerëz që kanë bronkit, kollitje, fishkëllimë dhe gulçim gjatë temperaturave të ftohta. Kështu që ne duhet të jemi pak më ‘agresivë’ me kontrollin e shëndetit të mushkërive.

4-Alergjitë sezonale nga poleni

Bimët ngatërrohen po aq sa njerëzit me ndryshimin e modeleve të motit. Kjo do të thotë që lulet lulëzojnë herët dhe lëshojnë polen, i cili mund të përkeqësojë njerëzit me alergji sezonale.

5-Shpërthimet e të ftohtit dhe gripit

Ndërsa moti përmirësohet përkohësisht, është e zakonshme që familjet dhe fëmijët e shkollës të mblidhen për aktivitete në grup. Nëse një person është i sëmurë me një të ftohtë ose grip, mund të shihni një “shpërthim” të vogël të sëmundjes pas atyre grumbullimeve.

Kur grupe të mëdha mblidhen së bashku, të gjithë duhet të jemi pak më të kujdesshëm për higjienën e duarve dhe mbulimin e gojës dhe hundës me kollitje dhe teshtitje. Është gjithashtu e rëndësishme që të pastrohen shpesh hapësirat e përbashkëta për të kontrolluar përhapjen e infeksioneve.

6-Lëndimet e muskujve dhe kyçeve

Kur moti luhatet, njerëzit janë të etur për të shkuar jashtë. Por të qenit jashtëzakonisht aktiv në muskujt dhe nyjet që kanë qenë në letargji gjatë muajve të ftohtë të dimrit mund të çojë në lëndime.

Një rregull i mirë për t’u mbajtur mend përpara se të ktheheni në ato aktivitete fizike argëtuese është të filloni ngadalshëm dhe të ecni ngadalë, të paktën fillimisht.