A do të hyjë SHBA në recesion?

Presidenti amerikan Joe Biden tha të hënën se ai nuk pret që ekonomia e vendit të tij të hyjë në recesion, disa ditë pasi të dhënat e Prodhimi të Brendshëm Bruto për tremujorin e dytë u publikuan të enjten.

“Ne nuk do të shkojmë në një recesion, sipas mendimit tim,” u tha Biden gazetarëve, pasi shifrat e tremujorit të parë treguan një tkurrje të PBB-së. Duke përmendur fuqinë e tregut të punës, presidenti tha: “Ne do të kalojmë nga kjo rritje e shpejtë në rritje të qëndrueshme.”

Sekretarja e Thesarit Biden, Janet Yellen tha të dielën se ekonomia amerikane po “ngadalësohej”, por tha se të dhënat nuk paralajmërojnë një recesion.

“Nuk po them se do të shmangim përfundimisht një recesion, por mendoj se ka një mënyrë për të ruajtur fuqinë e tregut të punës dhe për të ulur inflacionin”, tha ajo.

Nëse do të ndodhte një tkurrje, Shtetet e Bashkuara teknikisht do të ishin në një recesion, duke shënuar dy tremujorë negativë.

Por për Yellen, një recesion “është një tkurrje e përgjithësuar e ekonomisë. Dhe edhe nëse PBB për tremujorin e dytë tregon shifra negative, ne nuk do të jemi në një recesion sot,” këmbënguli ajo.