4 novatorët që ndryshuan botën

Të njohur për shpikjet, idetë dhe punën e tyre krijuese, këta njerëz të talentuar ndryshuan mënyrën se si jetojmë jetën tonë sot.
Bota do të dukej shumë ndryshe pa zbulimet e këtyre novatorëve të mëdhenj.

Marie Curie


Marie Curie nuk ishte vetëm gruaja e parë që mori një çmim Nobel, ajo ishte gjithashtu personi i parë që e mori atë dy herë, si në fizikë ashtu edhe në kimi.
E lindur në Poloni, Curie studioi dhe punoi në Paris, ku ajo filloi kërkimin mbi radioaktivitetin dhe me bashkëshortin e saj Pierre zbuloi elementet polonium dhe radium.
Në një kohë ku të gjitha shanset ishin të grumbulluara kundër shkencëtarëve femra, Curie hapi shtigje të reja.
Edhe pse rrezatimi ndoshta shkaktoi vdekjen e saj të hershme në moshën 66-vjeçare, kërkimi i saj hapi rrugën për terapinë me rrezatim dhe energjinë atomike, duke i dhënë asaj emrin “Nëna e Fizikës Moderne”.

Galileo Galilei


I turpëruar në kohën e tij, por i famshëm sot, rebeli intelektual italian Galileo Galilei ndryshe njihet edhe si “babai i metodës shkencore”.
Ai është më i njohur për argumentin se Toka rrotullohet rreth Diellit, një propozim që ngjalli kundërshtime të egra shkencore dhe fetare. Inkuizicioni romak e pa teorinë e tij si të marrë, absurde dhe heretike dhe e dënoi Galileon me arrest shtëpie për pjesën tjetër të jetës.
Megjithatë idetë e tij jetuan dhe ne e dimë tani se ai kishte të drejtë gjatë gjithë kohës.

Steve Jobs


Për disa, Apple është bërë si “fe”, por pavarësisht nëse je përdorues i Apple apo i Android, është e vështirë të mohosh ndikimin që themeluesi i Apple Steve Jobs ka pasur në botën moderne.
Figura qendrore në revolucionin e kompjuterëve, Jobs u largua nga Apple në 1985, por u kthye në mënyrë triumfuese pak më shumë se një dekadë më vonë për të mbikëqyrur nxjerrjen e iMac, iPod, iPhone dhe iPad.
Vizioni i tij pa kompromis dhe dhuntia për dizajn kanë ndryshuar rrënjësisht mënyrën se si ne përdorim teknologjinë.

Leonardo da Vinci


Një piktor, skulptor, arkitekt, inxhinier dhe shpikës, artisti dhe shkencëtari italian Leonardo Da Vinci zotëroi më shumë aftësi gjatë jetës së tij sesa shumë prej nesh së bashku.
Në art, vëmendja e tij ndaj gradimit të tonit, eksperimenteve me dritën dhe hijen, dhe risitë në perspektivë dhe kompozim ndryshuan konceptin e pikturës përgjithmonë.
Në kohën e tij të lirë, ai skicoi shpikje praktike dhe të pamundura, duke filluar nga një parashutë, tank dhe helikopter, deri te një makinë fluturuese si bat dhe këpucë për të ecur në ujë.
Sot, “Mona Lisa” e tij ikonë tërheq miliona vizitorë në vit dhe ai mbetet një simbol i qëndrueshëm i gjeniut universal dhe i Rilindjes.

 

*Tibo News