228 vite nga operacioni i parë cezarian

Më 14 janar të vitit 1794 Elizabeth Bennett lind një vajzë me operacion cezarian, duke u bërë gruaja e parë që lindi në këtë mënyrë dhe mbijetoi. Burri i saj, Xhes, ishte mjeku që kreu operacionin. Ai u fut në shërbim pasi Elizabeta, duke luftuar me një lindje të vështirë dhe duke besuar se ajo do të vdiste, i kërkoi mjekut të saj që të bënte një operacion cezarian me shpresën për të shpëtuar foshnjën. Mjeku refuzoi për arsye morale, kështu që Xhesi mendoi ta provonte.

Procedura u krye në shtëpinë e Bennett, një kasolle druri në Mason, thellë në pyjet e Virxhinias. Sigurisht që nuk bëhej fjalë për një mjedis steril: Tabela e operacionit përbëhej nga disa dërrasa të vendosura në dy fuçi.

Pavarësisht këtyre kufizimeve, operacioni shkoi mirë e pa probleme. Bennett nxori në jetë një vajzë të shëndetshme dhe bashkëshorti i saj mbylli prerjen, por shfrytëzoi rastin për të hequr vezoret e gruas së tij, duke thënë se “nuk do t’i nënshtrohej më një sprove të tillë”. Elizabeth u shërua shpejt, por nuk u pajtua asnjëherë me vendimin e Xhes.