10 këshilla për të përmirësuar kujtesën tuaj

Forcimi i kujtesës është i mundur!

Kujtesa është kapaciteti i trurit tonë për të ruajtur dhe analizuar informacionin në mënyrë që ta rikuperojë atë më vonë. Ndonjëherë kujtesa nuk bën më të mirën për ne… dhe kemi përshtypjen se na vjen nga pleqëria. Por mos u frikësoni, ju mund të stërvitni kujtesën tuaj në çdo moshë! Këtu janë disa këshilla.

  1. Meditoni

Meditimi na ndihmon të zgjidhim mendimet tona. Sipas një studimi nga Universiteti i Kalifornisë, meditimi redukton problemet me përqendrimin dhe përmirëson aftësinë për të mësuar përmendësh. Sidoqoftë, që kjo të jetë me të vërtetë efektive, duhet të praktikoni meditimin me zell. Ka aplikacione meditimi që mund t’ju ndihmojnë të futeni në rutinë.

  1. Luaj

Lojërat, si sodoku, shahu dhe lojërat me letra, janë stimuli i përsosur për përqendrimin dhe aftësitë e memories. Ka kaq shumë lojëra për fëmijët dhe të rriturit për të ushtruar kujtesën dhe trurin tuaj, sa do të ishte turp të mos luani asnjërën prej tyre! Gjithashtu, nëse nuk keni një shok loje, gjithmonë mund t’i riktheheni fjalëkryqeve.

  1. Lexoni dhe rilexoni

Leximi është aktiviteti më i mirë i trurit. Në të vërtetë, leximi ruan dhe madje përmirëson performancën e kujtesës tuaj. Nuk mjafton të mësosh gjërat përmendësh. Ju duhet t’i kuptoni ato vërtet. Për t’i mësuar mirë gjërat përmendësh, duhet t’i riformuloni, shpjegoni me zë të lartë dhe të mos hezitoni t’i rilexoni ato derisa të përvetësoni vërtet materialin.

  1. Fotografimi me sy

65% e popullsisë përdorin kujtesën e tyre vizuale mbi të gjitha. Truri sillet si një aparat fotografik dhe i lidh fjalët me fotografitë për t’i mbajtur mend më mirë ato. Kujtesa vizuale mund të forcohet me mjete mnemonike (ndihmëse ose e krijuar për të ndihmuar kujtesën), duke shoqëruar një ide ose fjalë me një imazh.

  1. Aktiviteti fizik

Sportet rrisin qarkullimin e gjakut në tru dhe bashkë me të edhe shkathtësinë tonë mendore. Për njerëzit në moshë, stërvitja e rregullt është treguar se zvogëlon humbjen e kujtesës. Ushtrimet ndihmojnë në aftësitë tona njohëse, veçanërisht në kujtesë. Pra, merrni parasysh vrapimin, kërcimin, çiklizmin! Do të shihni përmirësimin e performancës suaj intelektuale.

  1. Ushqehuni shëndetshëm

Një dietë e shëndetshme dhe e ekuilibruar luan një rol të rëndësishëm në funksionimin e meningjeve tona (tre shtresa membranash që mbulojnë dhe mbrojnë trurin dhe palcën kurrizore). Ushqimet e pasura me omega-3 janë veçanërisht të mira për të rritur aktivitetin e trurit tonë. Kafeja gjithashtu mund të na rrisë përqendrimin, por konsumimi i saj duhet të mbetet i arsyeshëm.

  1. Flini mirë

Gjumi i mirë dhe i qetë është thelbësor për aktivitetin e trurit. Natën, neuronet tona organizojnë dhe klasifikojnë informacionin që kemi marrë gjatë ditës. Prandaj, gjumi i mirë është thelbësor për të përmirësuar kujtesën tonë.

  1. Stërvituni çdo ditë

Të bësh kujtesën tënde të punojë shumë dhe ta bësh atë shpesh na ndihmon të kujtojmë gjithnjë e më shumë gjëra. Është njësoj si me sportin: nëse nuk e ruani stërvitjen e përditshme, humbni shkathtësinë.

Një shembull i trajnimit të përditshëm është të përpiqemi të kujtojmë takimet tona pa përdorur një ‘reminder’ në telefon.

  1. Bëni ushtrime

Ka ushtrime të synuara në internet për të stimuluar dhe motivuar kujtesën tonë. Një pushim i shkurtër nga puna do të na lejojë të relaksohemi ndërsa punojmë me trurin tonë. Këto ushtrime të vogla, shpesh argëtuese, ndihmojnë në rilidhjen e neuroneve dhe lehtësojnë të gjithë mësimin me kalimin e kohës.

  1. Shmangni stresin

Stresi i tremb kujtimet, ndërsa qetësia lejon përqendrimin dhe kujtesën më të mirë. Prandaj duhet të përpiqemi të shmangim stresin, të marrim frymë mirë dhe të kontrollojmë mendimet tona për të pasur përqendrim të mirë dhe memorie të lartë. Meditimi mund të jetë një praktikë e mirë për të ndihmuar në lehtësimin e stresit, edhe nëse e bëni atë herë pas here.