Zyrtarisht verë, sot dita më e gjatë e vitit

Vera nis zyrtarisht sot, dhe kjo e bën 21 qershorin ditën më të gjatë të vitit.

Gjatë solsticit të qershorit ose solsticit të verës, dielli arrin pikat e tij më të larta dhe më veriore në qiell.

Astronauti Chris Vaughan shpjegon se sot ndodh ofrimi i orëve maksimale të ditës për Hemisferën Veriore dhe orët minimale të ditës të vitit në Hemisferën Jugore.

Këtë vit, solstici veror zyrtarisht ndodhi në orën 5:14 të mëngjesit kur dielli arriti në një pikë direct 23,5 gradë në veri.

Përveç ditës më të gjatë të vitit dhe fillimit të verës, solstici i qershorit ndodh gjithashtu në momentin kur gjysma veriore e Tokës anohet drejt diellit, duke rezultuar në hemisferën veriore që merr rrezet e diellit në këndin më të drejtpërdrejtë të vitit.

Si gjithmonë, çdo histori ka dy anë. Ndërsa Hemisfera Veriore mirëpret ditë më të gjata dhe temperatura më të ngrohta, solstici i qershorit shënon fillimin e dimrit në hemisferën jugore kur dielli është në pikën e tij më të ulët në qiell.

*Tibo News