Zjarret në Amazonën braziliane rekord në 2022

Sipas të dhënave zyrtare, burimet e zjarrit të zbuluara në Amazonën braziliane deri më tani këtë vit i tejkalojnë ato të regjistruara në të gjithë vitin 2021. Që nga e diela, u regjistruan 75,592 burime zjarri, krahasuar me 75,090 të zbuluara në të gjithë vitin 2021, sipas të dhënave satelitore nga Instituti Kombëtar për Kërkimet Hapësinore (INPE).

Shtatori ishte shpallur tashmë si një muaj kritik për sa i përket zjarreve, duke regjistruar 18,374 shpërthime në vetëm një javë, pothuajse 10% më shumë se në të gjithë muajin e vitit 2021. Organizata Joqeveritare mjedisore Greenpeace deklaroi se rritja e zjarreve është një “tragjedi e paralajmëruar” dhe se “është e lidhur qartë me shpyllëzimin dhe përvetësimin e tokës”.

Shpyllëzimi dhe zjarret në pyje janë rritur në qiell nën administrimin e presidentit të ekstremit të djathtë të Brazilit, Jair Bolsonaro, i cili po kërkon rizgjedhjen më 2 tetor pas katër vitesh një mandat të shënuar nga kritika të ashpra ndërkombëtare për politikën e tij mjedisore.

Që kur Bolsonaro mori detyrën në janar 2019, shpyllëzimi mesatar vjetor në Amazonën braziliane është rritur me 75% krahasuar me dekadën e mëparshme.

Ambientalistët akuzojnë presidentin për promovimin e shpyllëzimit të këtij pylli jetik për të frenuar ndryshimet klimatike, me shkurtimin e burimeve nga agjencitë e kontrollit mjedisor, retorikën e tij në favor të agrobiznesit dhe minierave dhe kritikat e vazhdueshme ndaj OJQ-ve mjedisore.

Presidenti kundërshton kritikat, duke argumentuar se shtrirja e Amazonës e bën të vështirë kontrollin dhe se Brazili “i ruan pyjet e tij shumë më mirë se Evropa”.

Në programin e tij të qeverisë, nëse ai rizgjidhet, Bolsonaro planifikon të vazhdojë operacionet ushtarake të Brazilit të Gjelbër dhe Gardianëve të Biome, pavarësisht se është kritikuar për koston e tyre të lartë dhe efektivitetin e ulët në luftimin e shpyllëzimit, zjarreve dhe krimit në Amazonë.

Kundërshtari i tij kryesor, ish-presidenti i majtë Luiz Inácio Lula da Silva, premton nga ana e tij të forcojë organet zyrtare të kontrollit të mjedisit për të luftuar aktivitetet e paligjshme në rajon dhe të riaktivizojë Fondin milioner Amazon, të financuar nga Norvegjia dhe Gjermania për të ndihmuar në ruajtjen e Amazonës, i paralizuar që kur Bolsonaro mori pushtetin.

 

*TiboNews