Zhvlerësimi i monedhës sjell probleme për ekonominë egjiptiane

Lufta në Ukrainë ka thelluar problemet ekonomike të Egjiptit.

Humbja e besimit në dobësimin e paundit egjiptian dhe një eksod i investitorëve vendas dhe të huaj kanë kontribuar në rënien e monedhave.

Rregullat e reja të importit të sjellë në fillim të këtij viti për të frenuar tkurrjen e rezervave valutore dhe për të mbështetur paundin rezultuan në mungesë mallrash, duke e ngritur inflacionin pranë niveleve më të larta të katër viteve.

Sektori i makinave ka qenë ndër më të goditurit, por kriza e importit ka prekur gjithçka, nga komponentët elektrikë te tekstilet dhe pjesët e këmbimit, thanë tregtarët. Këtë javë banka qendrore, ku guvernatori u zëvendësua papritur në gusht, lehtësoi pak kufizimet duke lejuar kompanitë të përdorin depozitat ose transfertat në valutë të huaj për të siguruar letra kredie për të paguar importet, sipas rregulloreve të reja të raportuara gjerësisht në mediat lokale.

Importet vjetore të automjeteve të Egjiptit, me vlerë më parë rreth 8 miliardë dollarë, pritet të bien me më shumë se gjysmën këtë vit. Çmimet e makinave të përdorura janë dyfishuar dhe disa tregtarë po i grumbullojnë ato në pritje të rritjeve të mëtejshme.

Mjetet e huaja neto në sistemin bankar ranë në ekuivalentin e 369 miliardë paundeve egjiptiane (19 miliardë dollarë) negative në korrik nga 248 miliardë pozitive në korrik 2021 pasi banka qendrore i tërhoqi ato për të mbështetur vlerën e monedhës kundrejt dollarit, sipas të dhënave të bankës qendrore.

Rezervat e valutës së huaj ranë në 33 miliardë dollarë në korrik nga 41 miliardë dollarë në janar, pavarësisht nga fluksi i parave të gatshme nga aleatët e Gjirit të Egjiptit dhe rregullat e reja të importit.

Rritjet e normës së Rezervës Federale të SHBA-së që filluan në mars kanë komplikuar përpjekjet e Egjiptit për të tërhequr huamarrje vendase dhe të huaja për të mbyllur deficitet e llogarisë.

Me borxhin në rritje, Egjipti ka negociuar për një kredi të re me Fondin Monetar Ndërkombëtar që nga marsi për të ndihmuar në mbështetjen e ekonomisë së tij.

Ndërkohë, paundi egjiptian ka humbur më shumë se 2% të vlerës së saj kundrejt dollarit që nga marsi.

 

*TiboNews