“Zhurmë” në Facebook, ndalohet shpërndarja e lajmeve në Kanada

Meta, kompania mëmë e platformave të njohura si Facebook, Instagram dhe WhatsApp, ka njoftuar se do të ndërmarrë masa për të kufizuar aksesin e lajmeve në platformat e saj për përdoruesit kanadezë. Ky vendim është pasojë e miratimit të një projekt-ligji të diskutueshëm nga parlamenti kanadez, i cili detyron platformat e mëdha të ofrojnë kompensim financiar për botuesit e lajmeve për përmbajtjen e tyre të publikuar në këto faqe.

Si pjesë e reagimit ndaj këtij ligji, kompanitë Meta dhe Google kanë filluar tashmë të testojnë kufizimin e aksesit në lajme për disa përdorues kanadezë. Ky veprim vjen pas rastit të një situate të ngjashme në vitin 2021, kur përdoruesit australianë u bllokuan nga shkëmbimi dhe shikimi i lajmeve në Facebook, në përgjigje të një ligji të ngjashëm në Australi.

Akti i Lajmeve Online i Kanadasë, i miratuar nga senati të enjten, paraqet rregulla që kërkojnë prej platformave si Meta dhe Google që të negociojnë marrëveshje tregtare dhe të paguajnë organizatat e lajmeve për përmbajtjen e tyre. Megjithatë, Facebook e ka quajtur këtë ligj “me të meta thelbësore”, duke pretenduar se ai injoron realitetin e funksionimit të platformat online.

Kompania Meta ka njoftuar se qasja e përdoruesve për lajme do të përfundojë në Facebook dhe Instagram për të gjithë përdoruesit në Kanada, para se ligji të hyjë zyrtarisht në fuqi. Kjo vendosje tregon përgjigjen e kompanisë ndaj ndryshimeve ligjore dhe ndikon në mënyrë të drejtpërdrejtë në përdoruesit kanadezë të këtyre platformave sociale.