“Zgjoi”, filmi kosovar pretendent i “Oscars”

Janarin e kaluar, regjisorja Blerta Basholli ishte e lumtur që kishte hyrë në Festivalin e Filmit Sundance me filmin e saj debutues “Zgjoi”. Filmi në gjuhën shqipe për një grua që nis biznesin e saj pas Luftës së Kosovës ishte një perlë frymëzuese, por Basholli ndoshta nuk e kishte menduar se do të shkonte kaq larg. Jo vetëm që u bë filmi i parë në historinë e Sundance që fitoi tre çmimet më të mira në garën botërore të kinemasë, por tani ka një shans të madh për t’u bërë pretendenti i parë i Kosovës për Oscar në kategorinë e filmit më të mirë ndërkombëtar.

“Zgjoi” bazohet në historinë e vërtetë të Fahrije Hotit, e cila gjatë Luftës së Kosovës 1998-1999 u largua nga qyteti i vogël i Krushës së Madhe me fëmijët e saj të vegjël. Kur ajo u kthye, burri i saj ishte zhdukur dhe mendohej të ishte i vdekur, kështu ajo nuk kishte asnjë mënyrë për të mbajtur familjen e saj. Duke përmbysur traditën dhe pritshmëritë, Hoti u bashkua me kolegët e veja të luftës dhe filloi të shiste ajvarin e bërë vetë, një erëz të bërë me speca të kuq, në tregjet lokale. Biznesi i saj, Kooperativa Krusha, vazhdon të funksionojë edhe sot.

Historinë e Hotit, Basholli e ka hasur në lajme vite më parë. Ajo e dinte se duhej të ishte një film dhe se Yllka Gashi, një aktore e njohur në Kosovë, duhet të lunate në të. Basholli dhe Gashi u takuan me Hotin rreth vitit 2011 dhe kjo e përforcoi edhe më tej misionin e tyre për të treguar këtë histori.

Suksesi i “Zgjoi” ka bërë që i gjithë vendi të brohorasë për të dhe duket se suksesi i këtij filmi do të vazhdojë më tej.