Zgjedhjet në Francë: Beteja midis Macron dhe Le Pen

Franca po voton në balotazhin e zgjedhjeve presidenciale në një garë midis presidentit aktual Emmanuel Macron dhe politikanes së ekstremit të djathtë Marine Le Pen.

Macron, presidenti në detyrë, është kundër zonjës Le Pen, udhëheqëse e partisë Rassemblement National, dhe të dy u fotografuan duke hedhur votat e tyre të dielën.

Një burrë, themeli i mbështetjes së të cilit qëndron në qytete dhe qyteza të mëdha kundër një gruaje që është mbështetur në zonat rurale dhe qytetet e vogla për pjesën më të madhe të mbështetjes së saj. Qendrat e votimit u hapën në orën 8 të mëngjesit dhe do të mbyllen në orën 19:00, megjithëse disa qendrat në qytetet e mëdha lejohen të qëndrojnë të hapura deri në orën 20:00.

Pjesëmarrja deri në mesditë ishte 26.41%, më e ulët se në të njëjtën kohë në 2017 (kur ishte 28.23%), por më e lartë se raundi i parë i zgjedhjeve të këtij viti dy javë më parë, kur ishte 25.48%.

Votimi është zhvilluar tashmë në territoret jashtë shtetit të Francës, ndërsa qendra votimi janë ngritur edhe në vende të tjera me popullsi të konsiderueshme franceze.

Në Mbretërinë e Bashkuar, ka 16 prej tyre, gjashtë në Londër, gjashtë në pjesën tjetër të Anglisë, tre në Skoci dhe një në Irlandën e Veriut.

Pasi ora të kalojë 20:00, do të publikohen sondazhet e daljes dhe një vlerësim zyrtar preliminar do të pasojë menjëherë më pas, bazuar në numërimet e hershme.

Përtej kësaj, informacione të reja do të publikohen periodikisht, duke përditësuar rezultatin e përgjithshëm. Një i ashtuquajtur rezultat “përfundimtar” nuk do të dalë deri të hënën, megjithëse identiteti i fituesit, natyrisht, mund të bëhet i dukshëm para kësaj.

Macron dhe zonja Le Pen dolën si kryesues pas raundit të parë të votimit dy javë më parë, kur votuesve francezë iu kërkua të zgjidhnin midis një fushe prej 12 kandidatësh.

Që atëherë, ata kanë kaluar dy javë duke bërë fushatë në të gjithë vendin për një sërë temash, megjithëse një fokus i madh është vendosur nga të dy kandidatët se si Franca mund të përballet më së miri me rritjen e kostos së jetesës.

Gjithashtu ka pasur një fokus të rëndësishëm në çështjet e jashtme, në emigracionin dhe në kohezionin social. Në të gjitha ato fusha, ka pasur dallime të dukshme midis zotit Macron dhe zonjës Le Pen.

Të dy u përplasën publikisht vetëm në një rast, kur u takuan kokë më kokë në një debat televiziv që u ndoq nga 15.6 milionë njerëz.

Kjo ishte shifra më e ulët e regjistruar ndonjëherë për një debat të drejtpërdrejtë për zgjedhjet presidenciale franceze.

Një vëmendje e madhe do t’i kushtohet pjesëmarrjes këtë herë, me shumë spekulime se votuesit do të qëndrojnë larg sepse nuk e pëlqejnë veçanërisht asnjërin nga kandidatët.

Të tjerë thonë se ndiejnë detyrimin për të marrë pjesë në qendrën e votimit, por thjesht do ta lënë fletën e tyre të votimit bosh, të ashtuquajtur votë e bardhë.

Dhe pastaj është pyetja se çfarë do të ndodhë me më shumë se 20 milionë njerëz që mbështetën kandidatin socialist Jean-Luc Melenchon në raundin e parë, kur ai doli i treti.

A do të mbështesin ata radikalin e mbetur, znj. Le Pen, apo do të mbështesin presidentin, pavarësisht pretendimeve të njohura se ai ka bërë shumë për të ndihmuar të pasurit dhe jo të privuarit ekonomikisht?

Zonja Le Pen dhe ekipi i saj do të vendosen në një vend të quajtur Pavillon d’Armenonville, në buzë të Bois de Boulogne. Ekipi i Macron po krijon mjedisin e vet në Champ-de-Mars, afër Kullës Eiffel.

Zonja Le Pen dhe zoti Macron janë politikanë me përvojë, të rraskapitur nga koha, por pikëpamjet e tyre se çfarë të bëjnë me presidencën janë shumë të ndryshme. Ata të dy kanë planifikuar për këto zgjedhje, duke u përgatitur për këtë ditë vendimtare dhe të dy duan të fitojnë, të dëshpëruar.

Njërit prej tyre do t’i jetë dhënë një mandat 5-vjeçar për të drejtuar këtë vend të pasur, të fuqishëm dhe me ndikim dhe për tjetrin do të thotë një shans i humbur dhe do të pyesë nëse karriera e tyre politike ka marrë fund.