Zbuloni gjithçka që Google di për ju duke përdorur ‘hakerimin’ e cilësimeve

E keni pyetur ndonjëherë veten se sa shumë di Google dhe gjigantët e tjerë të teknologjisë për ju? Shumica e përdoruesve të internetit janë të vetëdijshëm se të dhënat e tyre personale mblidhen dhe ruhen sa herë që hyjnë në një aplikacion ose faqe interneti, por shumica prej nesh nuk janë të lumtur kur e dinë se sa rrëqethëse dhe intime janë në të vërtetë këto të dhëna.

Për shembull, nëse cilësimet tuaja të personalizimit të reklamave janë aktive, Google mbledh pjesë të vogla të të dhënave nga përdoruesit si në motorin e kërkimit ashtu edhe në vende të tjera në ueb. Ndërsa këto pika të dhënash nuk do t’ju tregojnë shumë për askënd vetë, ato shpejt shtohen – duke ‘pikturuar’ se kush është dikush, çfarë i pëlqen dhe çfarë lloj personi janë.

Arsyeja pse ndodh kjo është sepse lejon firmat e teknologjisë që t’ju synojnë me reklama shumë të personalizuara dhe relevante. Kjo është arsyeja pse të dhënat tuaja janë kaq të vlefshme për kompanitë e teknologjisë, pasi ato në thelb mund t’u shesin përdoruesve si klientë të mundshëm kompanive reklamuese. Për fat të mirë, të zbulosh se si duken këto të dhëna është në të vërtetë më e lehtë nga sa mund të mendoni. Gjigantët e teknologjisë nga Google në Facebook kanë të gjithë panele kontrolli të preferencave të reklamave ku mund të shihni të gjitha të dhënat që janë mbledhur rreth jush—dhe vendosni kufizimet tuaja personale mbi to. Fillimisht, shkoni te adssettings.google.com në shfletuesin tuaj të internetit në desktop ose telefon. Nëse “Reklamat e Personalizuara” e keni të ndezur në “Aktiv”, faqja duhet t’ju tregojë një listë të gjithçkaje që Google përdor për të synuar reklamat për ju. Nëse është i fikur, do t’ju japë mundësinë ta aktivizoni si dhe të ndani pak informacion mbi llojin e të dhënave që mblidhen për përdoruesit. Për përdoruesin e TikTok @yorgoandlea, Google ishte në gjendje të tregonte moshën, gjininë, gjuhët që flet dhe madje edhe interesat. Motori i kërkimit do të mbajë gjithashtu skeda mbi statusin e marrëdhënies suaj, punën dhe nëse keni fëmijë.

Për fat, ju jo vetëm që mund t’i shikoni preferencat tuaja të reklamave në panelin e cilësimeve të reklamave, por edhe t’i personalizoni ato. Nëse dëshironi që Google të mos ju dërgojë reklama të personalizuara (dhe t’ju mbajë skeda) gjithçka që duhet të bëni është të klikoni butonin e ndërrimit në anën e sipërme djathtas të faqes së internetit dhe ta ndryshoni atë nga “Aktiv” në “Off”.