Zbulohet virusi që fshihet në fund të kanalit më të thellë të oqeanit në botë

Studiuesit kinezë kanë zbuluar një virus të ri në fundin e oqeanit të vendit më të thellë në tokë.

Patogjeni u gjet në sediment pesë milje nën nivelin e detit në Mariana, pika më e ulët në tokë në Oqeanin Paqësor dhe në jug të Japonisë.

“Kudo që ka jetë, mund të vini bast se ka ‘rregullatorë’ në punë,” tha Min Wang, një virolog detar në Universitetin pwr Oqeanin nw Qingdao, i cili drejtoi kërkimin. Ai e kishte fjalwn pwr viruset.

Virusi është një bakterofag që do të thotë ‘ngrënës i baktereve’ dhe mbijeton duke infektuar dhe riprodhuar brenda baktereve.

Yue Su, një nga autorët e studimit kërkimor, tha për DailyMail se izolimi dhe mësimi i më shumë rreth gjeneve bakterofag është i dobishëm për njerëzit.

“Ato ndihmojnë në mbrojtjen e njerëzve nga infeksionet bakteriale, veçanërisht në epokën e sotme të përdorimit të antibiotikëve dhe përhapjes së baktereve rezistente ndaj antibiotikëve”.

Su tha gjithashtu se kërkimet aktuale sugjerojnë se nuk ka precedent për bakteriofagët si virusi i gjetur në sedimentin e oqeanit që infekton njerëzit dhe jetën detare, sepse pritësi i tij janë bakteret.

Prandaj, ekipi mund të ruajë shtamin e ri në një laborator të zakonshëm laboratorik në rreth 4 gradë Celsius.

Ekipi publikoi raportin e tyre në Microbiology Spectrum.

Virusi u gjet në sedimentin e thellw nën nivelin e detit në Hendekun Mariana, i cili arrin gati 11003.28 metwr në pikën e tij më të ulët.

Sipas raportit, bakteret, të cilat janë të infektuara nga virusi, zakonisht gjenden në sedimente thellë në oqean dhe në vrimat hidrotermale ose hapjet në shtratin e detit që lëshojnë rrjedha të ujit të nxehtë.

Hulumtimet aktualisht janë të kufizuara për viruset hadal, ose viruset nga zona hadal, e cila është pjesa më e thellë e oqeanit, kështu që asnjë virus që mund të infektojë kafshët ose njerëzit nuk është izoluar ende nga zona.

Por ekipi nuk po përjashton mundësinë e pranisë së viruseve në zonë që mund të infektojnë kafshët dhe njerëzit dhe Su tha se kërkimet e ardhshme do të nevojiten atje.

Sipas Wang, një analizë e materialit gjenetik të virusit sugjeron ekzistencën e një familjeje virale në oqean që nuk dihej më parë.

Virusi i ri po identifikohet si vB_HmeY_H4907.

Virusi është lizogjen, që do të thotë se pushton dhe replikohet brenda bujtësit dhe zakonisht nuk e vret qelizën bakteriale.

Ndryshimet klimatike dhe rritja e temperaturave të oqeanit ndikojnë në rrymat dhe sedimentimin e oqeanit  dhe Su shpjegon se ekipi spekulon se këta faktorë mjedisorë mund të ndikojnë në presionet e mbijetesës mbi viruset pasi metabolizmi i nikoqirëve të tyre ndryshon për shkak të ndryshimeve në oqean. Kjo mund të çojë potencialisht në rritjen e viruseve të reja, por aktualisht nuk ka asnjë kërkim në këtë fushë.