​Zbulohet vaksina për uljen e kolesterolit

Një vaksinë pak e kushtueshme mund të zvogëlojë kolesterolin e lartë dhe rrezikun e sëmundjeve si ato të zemrës dhe goditjet në tru brenda 10 vjetëve. Studiuesit pranë Shkollës së Mjekësisë së Universitetit të New Mexico (UNM) zbuluan se vaksina uli kolesterolin LDL (kolesteroli i keq) me gati 30 për qind te minjtë dhe majmunët, të cilin studiuesit e përshkruan si “premtuese”.Vaksina funksionon duke bllokuar proteinën që rrit kolesterolin dhe do të jepet një herë në vit nëse arrin në raftet e farmacive.

Studiuesit parashikojnë gjithashtu se vaksina mund të kushtojë më pak se 100 dollarë për dozë.pas dekadash mesazhesh të dështuara të shëndetit publik mbi kushtet e lidhura me peshën si kolesteroli i lartë, duke përfshirë dietat e modës dhe medikamentet për humbje peshe si Wegovy dhe Ozempic, vaksina do të ofronte një metodë më të qasshme për eliminimin e kolesterolit të lartë, i cili prek dy në pesë të rritur amerikanë – afro 100 milionë.

Është gjithashtu një faktor kyç rreziku në sëmundjet e zemrës, të cilat shkaktojnë vdekjen e pothuajse 18 milionë të rriturve në botë çdo vit.“Kjo është një vaksinë që ne mendojmë se mund të ketë një ndikim global. Pra, jo vetëm në Shtetet e Bashkuara, por në mbarë botën ku sëmundjet e zemrës janë një problem i rëndësishëm”, tha Bryce Chackerian, studiuesi kryesor dhe profesor i Regents në Departamentin e Gjenetikës Molekulare dhe Mikrobiologjisë në UNM.Ushqimet e yndyrshme, pirja e duhanit, pirja dhe mungesa e ushtrimeve mund të rrisin kolesterolin LDL, megjithëse disa njerëz me një histori familjare mund të jenë gjenetikisht të predispozuar ndaj tij.