Zbulohet rruga 7000-vjeçare nën detin e Kroacisë

Një rrugë e lashtë, e vlerësuar të jetë rreth 7,000 vjet e vjetër, është zbuluar nën ujë përgjatë bregdetit kroat.

Gjetja e jashtëzakonshme u bë nga një ekip arkeologësh nga Universiteti i Zadarit gjatë eksplorimit të tyre pranë vendbanimit të fundosur neolitik të Soline në ishullin Korçula.

Rruga, e përbërë nga pllaka guri të rregulluara me përpikëri, ka katër metra gjerësi dhe besohet se ka shërbyer si një lidhje jetike midis vendbanimit parahistorik të zhytur në kulturën Hvar dhe zonës bregdetare të ishullit Korçula.

Duke kryer analizën e radiokarbonit në fragmente druri të ruajtura mirë të gjetura gjatë ekspeditës së fundit, ekspertët vlerësojnë se e gjitha u krijua rreth 4900 para Krishtit.

Projekti kërkimor ishte një përpjekje bashkëpunimi midis Universitetit të Zadarit dhe disa institucioneve dhe kompanive me famë, duke përfshirë Muzetë e Dubrovnikut, Muzeun e Qytetit të Kastelës, Muzeun e Qytetit të Korçulës dhe ndihmën e Qendrës Lumbarda Blue Diving.

Ekipi i arkeologëve të Universitetit të Zarës është gjithashtu i angazhuar në gërmime tokësore pranë Gjirit të Gradinës, që ndodhet pranë Vela Lukës në anën e kundërt të ishullit Korçula.

Gjatë inspektimit të tyre, ekipi u has me struktura intriguese të zhytura në ujë. Hetimi i mëtejshëm zbuloi ekzistencën e një vendbanimi jashtëzakonisht të ngjashëm me atë të zbuluar në Soline.

Vendi ishte një thesar i artefakteve neolitike, duke përfshirë tehe stralli, sëpata guri dhe objekte flijimi, duke ofruar njohuri të paçmueshme për jetën dhe praktikat e qytetërimeve të hershme njerëzore.

Këto zbulime japin një paraqitje të shkurtër të zhvillimit kulturor dhe shoqëror të Kroacisë që daton mijëra vjet më parë.

Ndërsa përpjekjet e kërkimit dhe gërmimit vazhdojnë, ekspertët parashikojnë zbulime edhe më të rëndësishme që do të thellojnë kuptimin tonë për të kaluarën.