Zbulohet planeti i cili mund të ketë temperatura të jetueshme

Astronautët besojnë se mund të kenë zbuluar një botë ujore e tërësisht reale, në një planet të mbuluar plotësisht nga oqeani.

Duke rrotulluar një yll rreth 100 vjet dritë nga Toka, planeti ndodhet në të ashtuquajturën “zona e Goldilocks” ose “zona e banueshme” ku temperatura e tij do të ishte e duhura për të ekzistuar uji i lëngshëm në sipërfaqe.

Ashtu si Toka, ajo do të ruante ujin e saj të lëngshëm, pasi distanca nga ylli i saj do të thotë se nuk është shumë e nxehtë apo shumë e ftohtë.

I quajtur TOI-1452 b, planeti është pak më i madh në madhësi dhe masë se Toka, por për shkak të densitetit më të ulët në krahasim me Tokën, shkencëtarët mendojnë se mund të mbulohet nga një shtresë e trashë uji.

Planetët e oqeanit janë me interes të veçantë për astronomët dhe entuziastët e hapësirës, pasi mendohet se janë kandidatë të fortë për planetët ku jeta mund të ketë origjinën ose të mbijetojë.

Astronautët që po merren me studime e kanë quajtur TOI-1452 b një nga planetet-kandidatë më të mirë të zbuluar deri më tani. Ai u pa për herë të parë nga teleskopi hapësinor i NASA-s, i cili vëzhgon gjithë qiellin për të gjetur ekzoplanete rreth yjeve të ndritshëm aty pranë.

TESS pa një rënie të lehtë të shkëlqimit të një ylli në një sistem yjor binar çdo 11 ditë, me astronomët që parashikonin nga këto të dhëna një planet rreth 70 % më të madh se Toka.

Astronautët nga Université de Montréal kryen vëzhgime pasuese nga një teleskop në tokë për të konfirmuar llojin e planetit dhe karakteristikat e tij. Për të përcaktuar masën e planetit, vëzhgimet u morën me një teleskop të spektrit infra të kuq, teleskopi Kanada-Francë-Haëaii në Haëai’i.

Me më shumë se 50 orë vëzhgim, ata vlerësuan masën e planetit afërsisht pesë herë më shumë se Toka.

TOI-1452 b mendohet të jetë shkëmbor si Toka, por dendësia e tij më e ulët se sa pritej besohet të jetë për shkak të një sasie shumë më të madhe uji sesa ajo që kemi në Tokë.

Ndërsa 70 për qind e sipërfaqes së planetit Tokë është e mbuluar me ujë, uji në fakt përbën më pak se 1 për qind të masës së planetit tonë.

Analiza e astronomëve zbuloi se deri në 30 për qind e masës së TOI-1452 b mund të përbëhet nga uji. Ky është një proporcion i ngjashëm me disa nga hënat që gjenden në Sistemin tonë Diellor, si Ganymede dhe Callisto të Jupiterit, dhe Titan dhe Enceladus të Saturnit.

Duke publikuar gjetjet e tyre në The Astronomical Journal, ekipi tashmë po planifikon studime pasuese me teleskopin më të fuqishëm në histori.

Është mjaft afër Tokës për të lejuar astronomët të studiojnë atmosferën e saj, dhe është gjithashtu në një rajon të qiellit që JËST mund të vëzhgojë gjatë gjithë vitit.

*Tibo News