Zbulohet një specie e re ‘gaforre me gëzof’ në Danimarkë

Një specie e re gaforre sfungjeri është identifikuar nga një studiues i gjetur në një plazh në Danimarkë.

Lloji i ri, Lamarckdromia beagle, ishte një nga 31 llojet e gaforreve sfungjer të dokumentuara në një punim shkencor të botuar në revistën shkencore Zootaxa.

Ajo u pa për herë të parë rreth vitit 2010 nga kuratori i Zoologjisë Ujore të Muzeut ËA, Andreë Hosie së bashku me Colin McLay të Universitetit Canterbury.

“Një grua kishte dërguar foto të species pasi e kishte gjetur atë diku afër Danimarkës,” tha Dr Hosie.

Gaforrja u dërgua në Muzeun WA dhe Dr. Hosie tha se kur e pa për herë të parë gaforren ishte qartësisht “diçka e çuditshme” dhe potencialisht një specie e re.

“Kur pashë për herë të parë fotot, gjithçka që pashë ishte një tufë gëzofi dhe kjo në vetvete është e pazakontë në botën e gaforreve,” tha ai.

“Ju mendoni për gaforren ‘standarde’, e cila ka një guaskë me shkëlqim dhe e fortë.

“Kjo është një lloj norme e pranuar se si duhet të duket një guaskë gaforre.

“Ndërsa ka mjaft lloje, ose grupe speciesh, gaforresh që janë me qime deri në një farë mase, kjo i tejkaloi të gjitha nga ajo që kisha parë në përvojën time.”

Gaforrja është e mbuluar me qime të cilat janë më të gjata në pjesën e përparme dhe më të shkurtra në pjesët e tjera.

Përdor sfungjer deti për kamuflim, të cilët i mban në majë të trupit me pincat e këmbëve të pasme.

“Ata do të përdorin kthetrat e tyre për të prerë një copë nga një sfungjer i gjallë dhe ata e përhapin në shpinë dhe sfungjeri thjesht vazhdon të rritet dhe vazhdon të ushqehet siç do të bënte normalisht,” tha Dr. Hosie.

“Sfungjeri e kamuflon shumë mirë gaforren, për sa kohë që ato nuk lëvizin papritur në sfondin me ngjyrë të gabuar. Dhe edhe nëse lëvizin, lloji më i zakonshëm i grabitqarëve të gaforreve janë grabitqarët vizualë, kështu që gjëra të tilla si oktapodi, peshqit, gaforret e tjera, ata thjesht do të shohin një sfungjer dhe sfungjerët zakonisht nuk janë shumë të këndshëm për tu ushqyer.”

Emri shkencor i gaforres, Lamarckdromia beagle, u emërua sipas HMS Beagle, anija e natyralistit Charles Darwin e cila lundroi nëpër botë nga 1831-1836 dhe bëri një ndalesë në Albany.

Edhe pse specia u gjet për herë të parë në Great Southern, Dr. Hosie tha se nuk kishte gjasa të ishte një pamje e zakonshme në plazhet e bregdetit jugor.

“Unë mendoj se habitati i tyre kryesor duhet të jetë uji pak më i thellë,” tha ai.