Zbulohet një fosil 170 milion-vjeçar zvarranik e fluturues

Një nofull fosile në një breg deti gëlqeror në Ishullin Skye të Skocisë i shtyu shkencëtarët të zbulonin skeletin e një pterosauri që jep të kuptojë se këta zvarranikë të mrekullueshëm fluturues u rritën dhjetëra miliona vjet më herët se sa dihej.

Studiuesit se ky pterosaur, i quajtur ‘Dearc sgiathanach’, jetoi afërsisht 170 milionë vjet më parë gjatë periudhës Jurasike, duke u ngjitur mbi laguna në një peizazh subtropikal dhe duke kapur peshq dhe kallamar me dhëmbë të kryqëzuar, të përsosur për të kapur gjahun e rrëshqitshëm.

Emri i tij shkencor do të thotë “zvarranik me krahë”.

Me një hapje krahësh prej rreth 2.5 metra, Dearc ishte pterosauri më i madh i njohur i periudhës Jurasike dhe krijesa më e madhe fluturuese që banonte në Tokë në atë kohë. Disa pterosaurë gjatë periudhës pasuese të Kretakut arritën përmasa shumë më të mëdha, po aq sa avionët luftarakë.

Një analizë mjeko-ligjore e eshtrave të tij tregoi se ky individ Dearc nuk ishte rritur plotësisht dhe mund të kishte një hapje krahësh deri në 3 metra si i rritur.

Dearc peshonte shumë pak, ndoshta nën 10 kg, falë kockave të zbrazëta, të lehta dhe strukturës së hollë.

Pterosaurët, të cilët jetuan së bashku me dinosaurët, ishin të parët nga tre grupet e vertebrorëve që arritën fluturimin, duke u shfaqur rreth 230 milionë vjet më parë. Zogjtë u shfaqën rreth 150 milion vjet më parë dhe lakuriqët e natës rreth 50 milion vjet më parë.

Pterosaurët janë disa nga vertebrorët më të rrallë në të dhënat fosile për shkak të kockave të tyre të brishta, disa me mure më të hollë se një fletë letre.