Zbulohet koha më e mirë e ditës se kur duhet të bësh stërvitje

Po kërkoni që stërvitja të ketë më shumë efekt dhe përfitime shëndetësore? Shkencëtarët kanë zbuluar se cila mund të jetë koha më e mirë për stërvitje, nëse qëllimi i fitnesit që bëni është të ekuilibroni peshën dhe të përmirësoni shëndetin.

Një studim tek minjtë i kryer nga studiues në Institutin Karolinska dhe Universitetin e Kopenhagës, ka zbuluar se aktiviteti fizik në një kohë të caktuar të ditës rrit metabolizmin e yndyrës, dhe kjo kohë është mëngjesi.

Minjtë që kryen aktivitet në një fazë të hershme, në mëngjes, nxitën metabolizmin e tyre më shumë sesa homologët e tyre që ushtroheshin në një kohë kur zakonisht pushonin.

‘Koha e duhur duket të jetë e rëndësishme për balancën e energjisë së trupit dhe për përmirësimin e përfitimeve shëndetësore të ushtrimeve, por nevojiten më shumë studime për të nxjerrë ndonjë përfundim të besueshëm në lidhje me rëndësinë e gjetjeve tona, konkretisht tek njerëzit.’

Studiuesit thanë se rezultatet e tyre mund të jenë deri në ritmet cirkadiane – AKA, cikli 24-orësh që është pjesë e orës së brendshme të qelizave të trupit. Ata studiuan yndyrën e trupit të minjve pas një seance ushtrimesh me intensitet të lartë në një rutine në dy kohë të ndryshme të ditës.

Ata i bënë këto teste gjatë fazës së hershme aktive dhe fazës së pushimit të hershëm duke pasur parasysh faktin se minjtë kryesisht kryejnë aktivitet, ky ishte në thelb versioni i tyre i një seance stërvitjeje në mëngjes vonë dhe në mbrëmje vonë.

Rezultatet treguan se stërvitja gjatë kësaj faze të hershme aktive rriti aktivitetin e gjeneve të përfshira në ndarjen e indit dhjamor, prodhimin e nxehtësisë dhe qelizat në indin dhjamor që tregojnë një shkallë më të lartë metabolike.

E gjithë kjo ndodhi pavarësisht nga ushqimi që ata hanin.

Është interesante se këto rezultate korrespondojnë me një studim të vitit të kaluar, i cili gjithashtu zbuloi se ushtrimet e mëngjesit kanë ndikimin më të fortë kur bëhet fjalë për yndyrën dhe presionin e gjakut dhe ai është bërë tek njerëzit. Këto rezultate ishin veçanërisht të përhapura tek gratë.

Megjithatë, sipas këtyre gjetjeve, ndërtimi i muskujve ishte më efektiv me stërvitjet në mbrëmje, të cilat gjithashtu ndihmuan në përmirësimin e humorit dhe mirëqenies.

Koha e ditës që meshkujt ushtroheshin gjithashtu dukej se kishte më pak ndikim tek ata.

*Tibo News