Zbulohet autoportreti i Vincent Van Gogh përmes rrezeve X

Frances Fowle, kuratorja e lartë në Galerinë Kombëtare të Skocisë, mori atë që kishte të ngjarë të ishte mesazhi më emocionues me tekst në karrierën e saj, ndërsa priste në radhë në një dyqan peshku të premten pasdite. Ishte një imazh nga një rreze X. Jo e kockave të thyera, por e një autoportreti të panjohur më parë nga Vincent van Gogh.

“Shikoni çfarë kam zbuluar,” shkroi kolegu i saj Lesley Stevenson.

Stevenson, një konservator në Galerinë Kombëtare Skoceze të Artit Modern, e gjeti pikturën kur ajo rrezatoi një pjesë tjetër të Van Gogh, “Koka e një gruaje fshatare”, përpara një ekspozite, një hap rutinë që normalisht nuk zbulon një gjetje kryesore.

I fshehur nën shtresat e ngjitësit dhe kartonit ishte një pikturë tjetër në anën e pasme të saj – një portret i një burri me një kapele me një shall të lidhur rreth fytit.

“E pashë atë herë dhe atje: Ishte një autoportret nga Van Gogh, në anën e pasme të pikturës sonë,” tha Fowle. Muzeu Van Gogh në Amsterdam ka ekzaminuar rrezet X të pikturës së sapo zbuluar, e cila është “pothuajse me siguri” një autoportret i Van Gogh, tha Galeria Kombëtare e Skocisë në një njoftim për shtyp. Megjithatë, ekspertët po kërkojnë mënyra për ta zbuluar atë pa dëmtuar pikturën nën kanavacën e së cilës ndodhet, në mënyrë që të mund të konfirmojnë vërtetësinë e saj.

Van Gogh ishte i njohur për ripërdorimin e pikturave për shkak të mungesës së parave, dhe konservatorët skocezë besojnë se ky ishte rasti. Disa autoportrete të tjera nga periudha Nuenen, midis 1883 dhe 1885, kur van Gogh jetonte në qytetin jugor holandez, janë zbuluar në pjesën e pasme të pikturave të tij dhe tani varen në muzetë në Holandë dhe Shtetet e Bashkuara.

Konservatorët dyshojnë se, në një moment, autoportreti u mbulua për t’i lënë vend “Koka e një gruaje fshatare”, një studim i vitit 1885 për një pikturë më të madhe, “Ngrënësit e patates”, e konsideruar gjerësisht një nga kryeveprat e Van Gogh. Ajo ishte fshehur në pamje të qartë, brenda një pikture që i përkiste Galerive Kombëtare të Skocisë për më shumë se 60 vjet.

Konservatorët që po përgatiteshin për ekspozitën mbi artin impresionist në Akademinë Mbretërore Skoceze në Edinburg thanë se nuk prisnin asgjë nga rrezet X.

“Ky është një lloj hetimi rutinë që konservatorët e kanë përdorur për mjaft kohë,” tha Stevenson në një intervistë të lëshuar nga Galeria Kombëtare për të promovuar ekspozitën dhe autoportretin e ri të mundshëm të Van Gogh. “Ai na jep informacion se si ka evoluar përbërja, nëse ka pasur apo jo ndonjë ndryshim. Dhe ja, ne ishim mjaft të befasuar kur zbuluam një pikturë krejtësisht të ndryshme në imazhin me rreze X.”

Ekspertët mendojnë se autoportreti u mbulua me karton rreth vitit 1905, “kur “Koka e një gruaje fshatare” iu dha hua për një ekspozitë në Muzeun Stedelijk, Amsterdam”, sipas një njoftimi për shtyp. “Në këtë datë, “Koka e një gruaje fshatare” konsiderohej dukshëm më e ‘përfunduar’ sesa autoportreti i Van Gogh-ut,” shtoi ai.

“Koka e një gruaje fshatare” ndërroi pronar disa herë në vitet në vijim, derisa u ble nga koleksionistë privatë në Skoci dhe iu dha Galerive Kombëtare në vitin 1960. “Duke ditur se autoportreti i sapo zbuluar është atje, në një koleksion që i përket popullit të Skocisë, është tepër e rëndësishme dhe domethënëse,” tha Stevenson. “Shpresojmë se do t’i inkurajojë njerëzit të vijnë dhe ta shikojnë.” Galeritë Kombëtare të Skocisë zotërojnë tashmë tre vepra nga van Gogh, të pikturuara midis 1885 dhe 1889 “dhe pastaj papritur, ne kemi potencialisht një tjetër, që është ndoshta më emocionuese”, tha Fowle në serinë e intervistave të publikuara të enjten.

Njoftimi i gjetjes herët të së enjtes shkaktoi interes nga përdoruesit e mediave sociale, të cilët bënin shaka se do të kontrollonin pjesët e pasme të pikturave në shtëpitë e tyre, vetëm në rast se ato përmbanin një ose dy kryevepër të humbur.