Zakoni i përditshëm që rrit presionin e gjakut

Ndoshta pasi të lexoni këtë artikull do të dëshironi të injoroni thirrjen tjetër hyrëse në telefonin tuaj celular. Një studim i ri shkencor ka zbuluar se vetëm 30 minuta të folur në celular në javë lidhet me presionin e lartë të gjakut.

Hipertensioni, ose presioni i lartë i gjakut, është faktori më i zakonshëm i rrezikut i parandalueshëm për sëmundjet e zemrës. Mbi 1 miliard njerëz në mbarë botën kanë presion të lartë të gjakut.

Në studimin e ri të botuar në European Heart Journal- Digital Health, studiuesit zbuluan se 30 minuta telefonatë në një celular në javë mund të rrisë rrezikun e presionit të lartë të gjakut me 12%, gjë që nga ana tjetër mund të çojë në sëmundje të zemrës dhe goditje në tru.

Studimi pohoi se përdorimi i celularit lëshon nivele të ulëta të energjisë së radiofrekuencës, e cila edhe në ekspozim afatshkurtër, është lidhur me presionin e lartë të gjakut.

Duke pasur parasysh se tre të katërtat e popullsisë së botës 10 vjeç e lart përdorin një telefon celular, hulumtimi është veçanërisht i rëndësishëm.

“Është numri i minutave që njerëzit shpenzojnë duke folur në një celular që ka rëndësi për shëndetin e zemrës. Me rritjen e minutave, rritet edhe rreziku për rritjen e presionit”, nënvizon autori i studimit.

“Vitet e përdorimit apo përdorimi pa duar nuk ndikuan në gjasat e zhvillimit të presionit të lartë të gjakut”.

Studiuesit studiuan 212,046 të rritur pa hipertension, të moshave 37 deri në 73 vjeç, të cilët të gjithë raportuan se përdornin telefona celularë të paktën një herë në javë.

Studimi 12-vjeçar zbuloi se 7% e të anketuarve që përdornin telefona celularë kishin presion të lartë të gjakut në krahasim me pjesëmarrësit që shpenzonin më pak se pesë minuta në javë duke folur në celularët e tyre. Ata që shpenzuan 30 ose më shumë minuta në telefonat e tyre celularë kishin 12% më shumë gjasa të zhvillonin presion të lartë të gjakut.

Sa më shumë kohë që pjesëmarrësit shpenzonin në telefon në javë, aq më i lartë është rreziku i presionit të lartë të gjakut: 13% për ata që shpenzuan 1 deri në 3 orë, 16% për 4 deri në 6 orë dhe 25% për ata që telefonuan më shumë se 6 orë në javë.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se studimi zbuloi se ata që ishin në rrezik më të lartë ishin pjesëmarrës me një rrezik të lartë gjenetik të hipertensionit. Kalimi i të paktën 30 minutave në telefon për ta çoi në një shans 33% më të lartë për hipertension.

Ilaçet shpesh përshkruhen për të ulur presionin e gjakut, megjithatë, ndryshimet e vogla në zakonet e përditshme, duke përfshirë përdorimin e reduktuar të telefonave celularë dhe modifikimet e vogla dietike, duket se mund të ndihmojnë ndjeshëm në uljen e niveleve të presionit të gjakut dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës.