Vrasjet me thikë nxjerrin në pah dhunën ndaj grave në Egjipt

Një sërë krimesh të dhunshme kundër grave në Egjipt kanë tërhequr vëmendjen ndaj boshllëqeve në mbrojtjen ligjore dhe sociale që i lënë gratë të pambrojtura ndaj sulmeve dhe ngacmimeve, thonë viktimat dhe aktivistët.

Rasti i profilit më të lartë ishte vrasja në fund të qershorit të studentes 21-vjeçare Nayera Ashraf, e cila u godit me thikë 19 herë jashtë portave të një universiteti në Mansoura, në veri të Kajros. rezultoi se burri i dënuar për vrasjen e saj, Mohamed Adel, e kishte ngacmuar atë për gati një vit pasi ajo refuzoi propozimin e tij për martesë. Vdekja e saj u raportua në të gjithë Lindjen e Mesme dhe tërhoqi vëmendjen ndaj krimeve të tjera të dhunshme kundër grave në Egjipt. Reagimi u ndërtua gjithashtu në një fushatë kundër abuzimit seksual midis elitës së Egjiptit në vitin 2020, pjesërisht e frymëzuar nga lëvizja ndërkombëtare “#MeToo”.

Aktivistët thonë se është e vështirë të matet shtrirja e dhunës me bazë gjinore në Egjipt, ku praktikat kulturore shpesh i kanë penguar gratë e dhunuara të flasin. Shumica e rasteve besohet se nuk raportohen.

Një studim nga Fondacioni Edraak i Egjiptit për Zhvillim dhe Barazi (EFDE), një organizatë joqeveritare, regjistroi 813 krime të dhunës ndaj grave dhe vajzave të përmendura në raportet e mediave dhe deklaratat nga prokurori publik në vitin 2021, nga 415 në 2020.

Viktimat dhe avokatët thonë se ata që kërkuan ndihmë nga autoritetet nuk e kishin marrë gjithmonë atë.

Khaled Abdel Rahman, një avokat për familjen e Ashrafit, tha Reuters se Adel e përndiqte, e frikësonte publikisht, krijoi llogari të rreme në mediat sociale duke përdorur fotografi e saj të modifikuara në imazhe pornografike dhe i dërgoi mesazhe kërcënimesh me vdekje.

Por ai tha se kur Ashraf dorëzoi dy urdhra ndalimi dhe raportoi kërcënimet në njësinë e policisë kundër krimit kibernetik, rasti u neglizhua.

“Nëse këto raporte policore do t’i nënshtroheshin procedurave të duhura ligjore dhe do të ishin ndërmarrë veprime kundër personit të akuzuar, Nayera nuk do të ishte vrarë,” tha ai.

Një burim gjyqësor i njohur me hetimin, i cili kërkoi të mbetet anonim, tha se në rastin e Ashraf ishte “shumë e vështirë” të vërtetohej se llogaritë e rreme i përkisnin të akuzuarve dhe se hetimet kërkojnë kohë.

E pyetur për koment mbi atë që kritikët e përshkruan si neglizhencë në përdorimin e ligjeve që mund të mbrojnë gratë, zyra e prokurorit iu referua deklaratave të saj publike.

Në një deklaratë të lëshuar përpara gjyqit të Adelit, prokuroria tha se konfirmoi “përgjigjen e saj të vendosur ndaj të gjitha formave të krimeve të dhunës dhe agresionit, veçanërisht ato kundër grave dhe të rinjve”. Ministria e Brendshme nuk iu përgjigj një kërkese për koment.

Më pak se dy muaj pas vrasjes së Nayera Ashraf, një tjetër studente universiteti, 20-vjeçarja Salma Bahgat, u godit për vdekje të paktën 15 herë me thikë në Zagazig, midis Kajros dhe Mansourës. Një student tjetër është akuzuar për vrasjen e saj pasi ajo refuzoi propozimin e tij për martesë.

Procesi penal ndaj të dyshuarit do të fillojë në shtator.

Mes protestave publike, një gjykatë në Mansoura e shpalli fajtor vrasësin e Ashraf Adel për vrasje me paramendim brenda disa ditësh nga krimi. Dënimi i tij me vdekje u konfirmua në një gjykatë tjetër në korrik.

Lobna Darwish, specialiste për çështjet gjinore në OJQ-në “Iniciativa Egjiptiane për të Drejtat e Individëve”, tha se shteti po përpiqej të jepte një shembull duke dhënë dënime të ashpra për rastet që kanë trazuar opinionin publik.

“Por ne injorojmë shkaqet rrënjësore të dhunës ndaj grave dhe shkallën e dhunës që ndodh në shtëpi dhe jashtë”, tha ajo.

Gjykata që dënoi Adelin i kërkoi parlamentit të ndryshojë ligjin për të lejuar që ekzekutimi i tij të transmetohet në televizion.

Një problem është mungesa e një ligji që kriminalizon dhunën ndaj grave që mund të parandalojë krimet përpara se të ndodhin, tha Entessar El Saeed, një avokat dhe drejtor i Fondacionit të Kajros për Zhvillim dhe Ligji, një grup i pavarur i shoqërisë civile.

Presioni social ndaj grave që raportojnë krime mbetet gjithashtu një pengesë, tha El Saeed.

Një presion i tillë ishte i qartë në rastin e Mary Magdy, një gruaje 35-vjeçare që denoncoi burrin e saj në polici për katër incidente të sulmit të dhunshëm.

Ndërsa ai u thirr për t’u marrë në pyetje, nuk u ndërmor asnjë veprim ligjor në fillim mbi pretendimet e saj, dhe policia dhe prokurorët ofruan vetëm pajtimin bashkëshortor, tha Magdy.

Të afërmit e shtynë atë të tërhiqte denoncimet, por në fillim të këtij viti ajo publikoi pamjet e dhunës që i ushtohej dhe prokurori publik reagoi.

Burri i saj u arrestua brenda një jave dhe u dënua me një vit burg.

Megjithatë, Magdy tha se ajo mbeti e frikësuar për jetën e saj dhe jetën e vajzave të saj pasi ai u lirua. “Kam nevojë për siguri,” tha Magdy. Mendimi për lirimin e tij më terrorizon.

Si një anëtare e pakicës së krishterë kopte të Egjiptit, ajo nuk është në gjendje të marrë një divorc.

“Nuk ka asnjë rrugë ligjore që e mbron atë,” tha Saeed Fayez, avokati i saj.

 

*TiboNews