Vjen bateria e parë me rërë, mund të zgjidhë problemin e energjisë

Disa shkencëtarë kanë arritur në krijimin e baterisë së rërës, e cila është në gjendje të zgjidhë problemin e furnizimit gjatë gjithë vitit, një çështje kryesore për energjinë e gjelbër.

Inxhinierët tregojnë se kjo bateri e ka mundësinë të zgjidhë problemin afatgjatë me energji të gjelbër.

 

Duke përdorur rërë të shkallës së ulët, pajisja ngarkohet me nxehtësi të prodhuar nga energjia elektrike e përftuar nga dielli ose era.

Finlanda e merr pjesën më të madhe të gazit nga Rusia, kështu që lufta në Ukrainë e ka tërhequr çështjen e energjisë së gjelbër në fokus.

Për shkak të ndryshimeve klimatike dhe tani falë rritjes së shpejtë të çmimit të karburanteve fosile, ka një rritje të investimeve në prodhimin e ri të energjisë së rinovueshme.

Por ndërsa panelet e reja diellore dhe turbinat e erës mund të shtohen shpejt në rrjetet kombëtare, këto burime shtesë paraqesin gjithashtu sfida të mëdha.

Si t’i mbani dritat ndezur kur dielli nuk shkëlqen dhe era nuk fryn?

Përgjigja më e qartë për këto probleme janë bateritë në shkallë të gjerë të cilat mund të ruajnë dhe balancojnë kërkesat e energjisë ndërkohë që rrjeti bëhet më i gjelbër.

Tani për tani, shumica e baterive janë bërë me litium dhe janë të shtrenjta me një gjurmë të madhe fizike dhe mund të përballojnë vetëm një sasi të kufizuar të energjisë së tepërt.

Një ekip inxhinierësh të rinj finlandezë kanë përfunduar instalimin e parë komercial të një baterie të bërë nga rëra që ata besojnë se mund të zgjidhë problemin e ruajtjes në një mënyrë me kosto të ulët dhe ndikim të ulët.

“Sa herë që ka një rritje të tillë të energjisë elektrike të gjelbër të disponueshme, ne duam të jemi në gjendje ta marrim atë në ruajtje shumë shpejt,” tha Markku Ylönen, një nga dy themeluesit e Polar Night Energy që kanë zhvilluar produktin.

Pajisja është instaluar në termocentralin Vatajankoski i cili drejton sistemin e ngrohjes qendrore të zonës.

Rëra është një mjet shumë efektiv për ruajtjen e nxehtësisë dhe humbet pak me kalimin e kohës. Zhvilluesit thonë se pajisja e tyre mund të mbajë rërën në 500C për disa muaj.

Pra, kur çmimet e energjisë janë më të larta, bateria shkarkon ajrin e nxehtë i cili ngroh ujin për sistemin e ngrohjes qendrore i cili më pas pompohet nëpër shtëpi, zyra dhe madje edhe pishinën lokale.