Viti 2023, më përvëluesi në histori

Në një epokë ku trazirat natyrore po i trondisin themelet e botës, viti 2023 po e vendos veten në piedestalin e një rekordi të tmerrshëm. Alarmet po bien dhe mesazhet e ekspertëve janë të qarta: jemi në prag të një katastrofe të madhe. Nëse nuk ndryshojmë kursin tonë, planeti ynë do të përballet me pasoja të rënda për shkak të ndryshimeve të klimës.

Në vitin e trazirave, shenjat e pashmangshme të trazuarve natyrore janë evidentuar në mënyra spektakolare. Nga brigjet e Afrikës deri në male të Alpeve, nga qyteti i New York-ut deri në shkretëtirat e Amazonës, të gjitha kanë vënë në shesh të ngrohjen e paparë të planetit tonë. Dhe çka më shqetëson më shumë është se situata po përkeqësohet me një shpejtësi alarmante.

Rekordet e nxehtësisë po bien njëra pas tjetrës, si në nivel global ashtu edhe lokal. Dita pas dite, temperaturat ngrihen lartë e lartë, duke thyer të gjitha parashikimet dhe duke shkaktuar frikë të madhe tek njerëzimi. Qershorin e këtij viti e mbyllëm me një shifër që na nxit për të dridhur. Temperaturat mesatare globale ishin pothuajse një gradë Celsius më të larta se vlerat e regjistruara që nga viti 1979. Nuk kemi parë një gjë të tillë ndonjëherë më parë!

Shkencëtarët dhe ekspertët e fushës janë të qartë: viti 2023 ka potencialin për të qenë vit më i nxehti në histori. Ai po përgatishtë të thyjë rekordin e deritanishëm të vitit 2016, i cili mbante koronën si viti më i nxehtë ndonjëherë. Por si mund të arrijë një vit të tillë infernali?

Shkaqet e ngrohjes së shkaktuar nga djegia e karburanteve fosile po përkeqësohen nga prania e fenomenit të njohur si “El Ninjo”. Kjo ndryshim i zakonshëm i motit në Oqeanin Paqësor shkakton ngrohjen e pjesëve të ndryshme të tij, duke ndikuar në rritjen e temperaturës globale për 0.1 deri në 0.2