Virusi që ka alarmuar OBSH, simptomat dhe pse mund të përhapet më shpejt

Një virus që po shkakton frikë në të gjithë Evropën, Afrikën dhe Lindjen e Mesme, i cili dyshohet të jetë kërcënimi më i madh për publikun, së shpejti mund të gjendet në brigjet e Britanisë.

Ethet hemorragjike Krime-Kongo (CCHF) shpërtheu në Irak dhe Namibi dhe ka pasur raste në Spanjë si dhe vdekje të regjistruara në Pakistan. Një paralajmërim urgjent shëndetësor është lëshuar tashmë në atë që është përshkruar si kërcënimi më i madh aktual për shëndetin publik dhe ekziston frika se do të përshpejtohet nga ndryshimet klimatike.

E përhapur përmes të njohurave si Rriqra, sëmundja shkaktohet nga Nairovirus dhe sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) ka një shkallë vdekshmërie midis 10 dhe 40 për qind. Javën e kaluar,  ekspertët britanikë duke folur në Komitetin e Shkencës, Inovacionit dhe Teknologjisë zbuluan se ishte “shumë e mundshme” që së shpejti të kishte raste në Britani.

Sëmundja pritet të shtrihet edhe në vende si Franca për shkak të ndryshimeve klimatike.

Ndër simptomat e virusit përfshihem dhimbje koke, temperaturë të lartë, dhimbje shpine dhe kyçesh, dhimbje stomaku dhe të vjella. Sytë e kuq, një fytyrë e skuqur, një fyt i acaruar dhe petechia (njolla të kuqe) në trup janë gjithashtu të zakonshme.

Në rastet e rënda, paralajmëron OBSH-ja, haset verdhëza, luhatjet e humorit dhe perceptimi shqisor. Ndërsa sëmundja përparon, mund të shihen zona të mëdha me mavijosje dhe gjakderdhje nga hundët, sëmundja me simptomat më të rënda thuhet se zgjat deri në dy javë.

Në shpërthimet e dokumentuara të CCHF, shkalla e vdekshmërisë në pacientët e shtruar në spital varionte nga nëntë përqind deri në 50 përqind. Efektet afatgjata të infeksionit CCHF nuk janë studiuar mjaft mirë tek të mbijetuarit për të përcaktuar nëse ekzistojnë apo jo komplikime specifike. Megjithatë, rimëkëmbja është e ngadaltë.

Sipas OBSH-së, transmetimi nga njeriu te njeriu mund të ndodhë si rezultat i “kontaktit të ngushtë me gjakun, sekrecionet, organet ose lëngjet e tjera trupore të personave të infektuar”.

Shqetësues është fakti se aktualisht nuk ka asnjë vaksinë të disponueshme as për njerëzit, as për kafshët e infektuara nga kjo sëmundje.

CCHF transmetohet te njerëzit ose nga pickimi i rriqrave ose nëpërmjet kontaktit me gjakun ose indet e infektuara të kafshëve.

Sipas OBSH-së, shumica e rasteve kanë ndodhur te personat e përfshirë në industrinë e blegtorisë, si punëtorët e bujqësisë, punëtorët e thertoreve dhe veterinerët.

Iraku raportohet se ishte në një betejë të madhe me sëmundjen vitin e kaluar, me 212 incidente të regjistruara midis 1 janarit dhe 22 majit. Prej tyre, 169 u raportuan vetëm midis prillit dhe majit.

Agjencia France-Presse shtoi në maj se pothuajse 100 raste shtesë – dhe 13 vdekje – deri më tani në 2023 i atribuohen numrit në Irak.