Virusi i rrezikshëm që pak e dinë se ekziston dhe s’ka teste për të

Një virus vdekjeprurës që pak njerëz e dinë se ekziston, po shkakton probleme në njësitë e kujdesit intensiv dhe spitalet pediatrike, paralajmërojnë mjekët amerikanë.

Normat e larta të Covid, gripit dhe madje edhe RSV gjatë dimrit çuan në tejmbushjen e spitaleve gjatë dimrit gjatë një situate të quajtur “tripledemi”.

Por rastet e metapneumovirusit njerëzor (HMPV), i cili mund të shkaktojë bronkit dhe pneumoni, u rritën në nivele rekord në pranverë, sipas sistemeve të mbikqyrjes së viruseve të frymëmarrjes të Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Kjo mund të shpjegojë pjesërisht pse kaq shumë njerëz rezultuan negativë për grip dhe Covid muajt e fundit, pavarësisht se shfaqnin simptoma.

Doktor John Williams, një pediatër në Universitetin e Pitsburgut, i cili e ka kaluar karrierën e tij duke hulumtuar vaksinat dhe trajtimet për HMPV, tha se HMPV ishte “virusi më i rëndësishëm për të cilin nuk keni dëgjuar kurrë”.

Doktor Williams tha se përveç gripit dhe RSV, HMPV ishte një nga viruset që ka më shumë gjasa të shtrojë njerëzit në spital dhe madje t’i vrasë ata.

Këtë vit në mesin e marsit, 11 për qind e rasteve të testuara ishin pozitive për HMPV. Kjo është 36 për qind më e lartë se kulmi mesatar sezonal i shtatë për qind para pandemisë.

Shumica e pacientëve që e kapën virusin ndoshta u infektuan pa e ditur, pasi njerëzit testohen për të vetëm në spital ose në dhomën e urgjencës.

Për shkak të mungesës së testimit, numri i atyre që infektohen ose vdesin nga HMPV çdo vit nuk dihet, por pozitiviteti i testit – tamponët që po testohen – është në rritje.

Dhe analizat e gjakut tregojnë se shumica e fëmijëve e kanë pasur atë deri në moshën pesë vjeçare.

Nuk ka vaksina apo ilaçe për të trajtuar HMPV.

Shkakton kollë, rrufë, dhimbje të fytit dhe temperaturë. Në raste të rënda, pacientët mund të kenë vështirësi të marrin frymë, ose të vuajnë nga bronkiti ose pneumonia.

Ashtu si me gripin, foshnjat dhe të moshuarit janë më të rrezikuarit sepse sistemi i tyre imunitar ose është ende në zhvillim ose përkeqësohet.

HMPV përhapet nga kontakti i drejtpërdrejtë ose i ngushtë me një person të infektuar, si kolla, shtrëngimi i duarve, teshtitja ose prekja e objekteve ose sipërfaqeve të infektuara.

Një studim zbuloi se ishte shkaku i dytë më i zakonshëm i infeksioneve të frymëmarrjes tek fëmijët pas virusit respirator sincicial (RSV), i cili zakonisht shkakton simptoma të buta, të ngjashme me të ftohtit, por që godet rëndë foshnjat dhe të rriturit e moshuar.

Një studim i Nju Jorkut zbuloi se ishte po aq i zakonshëm tek pacientët e moshuar të shtruar në spital sa RSV dhe gripi.

Të tre infeksionet mund të shkaktojnë raste vdekjeprurëse të pneumonisë tek të moshuarit.

HMPV u zbulua fillimisht nga studiuesit holandezë në vitin 2001 nga mostrat e fëmijëve në Holandë me infeksione të pashpjegueshme të frymëmarrjes.

Disa ishin të sëmurë rëndë dhe duhej të ishin në një ventilator, por nuk rezultuan pozitivë për ndonjë patogjen.

Shkencëtarët që shikuan gjenet e virusit panë se ai ishte i lidhur ngushtë me metapneumovirusin e shpendëve, i cili infekton zogjtë.

Virusi i ri u emërua metapneumovirus njerëzor. Studiuesit mendojnë se ai u hodh nga zogjtë te njerëzit dhe më pas evoluoi.

Një studim i vitit 2020 vlerësoi se tek fëmijët nën pesë vjeç, kishte më shumë se 16 milionë infeksione HMPV në 2018, më shumë se 600,000 shtrime në spital dhe më shumë se 16,000 vdekje.

Ndërkohë, prodhuesi i vaksinave Covid Moderna së fundmi përfundoi një studim të hershëm të një vaksine mRNA kundër HMPV dhe parainfluenzës.

Bllokimi  nga Covid ka nënkuptuar gjithashtu që sistemet imune të njerëzve janë përgjithësisht shumë më të dobët për shkak të mungesës së ndërveprimit social dhe ekspozimit natyror ndaj patogjenëve.