Virusi i poliomieliti gjendet në tubacionet e New York

Virusi i poliomielitit ishte i pranishëm në ujërat e zeza në një periferi të New York një muaj përpara se zyrtarët shëndetësorë atje të njoftonin një rast të konfirmuar të sëmundjes muajin e kaluar, thanë zyrtarët e shëndetësisë shtetërore të hënën, duke u bërë thirrje banorëve të sigurohen se janë vaksinuar.

Zbulimi i sëmundjes nga mostrat e ujërave të zeza të mbledhura në qershor do të thotë se virusi ishte i pranishëm në komunitet përpara se diagnoza e të rriturit të County Rockland të bëhej publike më 21 korrik. Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) thanë në një deklaratë se prania e virusit në ujërat e zeza tregon se mund të ketë më shumë njerëz në komunitet që derdhin virusin në jashtëqitjen e tyre.

Megjithatë, CDC shtoi se nuk janë identifikuar raste të reja dhe se nuk është ende e qartë nëse virusi po përhapet në mënyrë aktive në Nju Jork apo gjetkë në Shtetet e Bashkuara.

Testet laboratorike konfirmuan gjithashtu se lloji në këtë rast është i lidhur gjenetikisht me një të gjetur në Izrael, megjithëse kjo nuk do të thotë se pacienti kishte udhëtuar në Izrael, shtuan zyrtarët. CDC tha se sekuenca gjenetike gjithashtu e lidhi atë me mostrat e virusit shumë ngjitës dhe kërcënues për jetën në Mbretërinë e Bashkuar.

Pacienti kishte filluar të shfaqte simptoma në qershor, kur zyrtarët lokalë kërkuan mjekët të ishin në vëzhgim për rastet.

“Duke pasur parasysh se sa shpejt mund të përhapet poliomieliti, tani është koha që çdo i rritur, prind dhe kujdestar të vaksinojnë veten dhe fëmijët e tyre sa më shpejt të jetë e mundur,” tha Komisionerja Shtetërore e Shëndetësisë Dr. Mary Bassett.

Nuk ka kurë për poliomielitin, i cili mund të shkaktojë paralizë të pakthyeshme në disa raste, por mund të parandalohet nga një vaksinë e vënë në dispozicion në 1955.

Zyrtarët e New York kanë thënë se po hapin klinika vaksinash për të ndihmuar banorët e pavaksinuar të marrin vaksinat e tyre. Sipas CDC, vaksina e poliomielitit të inaktivuar (IPV) është e vetmja vaksinë kundër poliomielitit që është dhënë në Shtetet e Bashkuara që nga viti 2000. Ai jepet me injeksion në këmbë ose në krah, në varësi të moshës së pacientit.

Poliomieliti shpesh është asimptomatike dhe njerëzit mund ta transmetojnë virusin edhe kur nuk duken të sëmurë. Por mund të prodhojë simptoma të buta, të ngjashme me gripin që mund të zgjasin deri në 30 ditë për t’u shfaqur, thanë zyrtarët.

Mund të godasë në çdo moshë, por shumica e të prekurve janë fëmijë të moshës tre vjeç e lart.

Departamenti i Shëndetësisë së Shtetit të New York tha se bazuar në provat e disponueshme, nuk ishte në gjendje të konkludonte me siguri nëse mostrat pozitive të poliomielitit vinin nga rasti i identifikuar në Rockland County.

“Sigurisht, kur identifikohen mostra të tilla, kjo ngre shqetësime në lidhje me potencialin e përhapjes së komunitetit, kjo është arsyeja pse është jashtëzakonisht e rëndësishme që kushdo që është i pavaksinuar, veçanërisht në zonën e qarkut Rockland, të vaksinohet sa më shpejt të jetë e mundur.” tha departamenti.

Vaksina e poliomielitit e zhvilluar nga Dr. Jonas Salk në vitet 1950 u shpall si një arritje shkencore për të trajtuar plagën globale, tashmë të çrrënjosur gjerësisht në mbarë vendin. Shtetet e Bashkuara nuk kanë parë një rast të poliomielitit të krijuar në vend që nga viti 1979, megjithëse raste u gjetën në 1993 dhe 2013.