Vijojnë protestat masive në Francë

Një grevë mbarëkombëtare në Francë kundër reformës së pensioneve ndërpreu prodhimin e energjisë, transportin publik dhe shkollat këtë të martë.

Reagimi i ashpër vjen pasi qeveria njoftoi planet për të rritur moshën e pensionit nga 62 në 64 vjeç.

Largimet në sektorin e energjisë çuan në një rënie të prodhimit të energjisë elektrike dhe ndaluan dërgesat e naftës nga objektet e TotalEnergies.

Furnizimi me energji franceze është ulur me rreth 4.5%, pasi prodhimi u ul në reaktorët bërthamorë dhe termocentralet.

Këto janë të dhënat që vijnë nga kompania e kontrolluar nga shteti EDF.

Për transport, vetëm një e treta e trenave TGV me shpejtësi të lartë funksiononin ndërsa trenat lokalë dhe rajonalë u rralluan.

Metroja e Parisit gjithashtu u ndërpre teksa udhëtarët nxituan të kapnin trenat e paktë në dispozicion.

Gjysma e mësuesve të shkollave fillore zgjodhën të largoheshin nga puna, si dhe transmetuesit publikë, të cilët luanin muzikë në vend të programeve të lajmeve.

Sindikatat, të cilat kanë organizuar mitingje në të gjithë Francën gjatë gjithë ditës, duan të vazhdojnë presionin ndaj qeverisë.

*TiboNews