Veprat artistike të Afrikës së Jugut përfundojnë në botën virtuale

Teksa artisti afrikano-jugor Fhatuwani Mukheli pikturon një portret të një gruaje në studion e tij në Johanesburg, ai po krijon jo vetëm veprën para tij, por edhe një aset digjital për botën virtuale.

Mukheli përdor The Tree, një treg në internet për artistët e Afrikës së Jugut për të promovuar dhe shitur artin e tyre si NFT.

“Ka një botë virtuale ku njerëzit blejnë tokë në të,” tha Mukheli, duke iu referuar metaverses, një realitet tredimensional që gjigantët e teknologjisë si Microsoft dhe Facebook thonë se është e ardhmja e internetit.

“Njerëzit kanë prona atje dhe arti juaj mund të jetë në ato mure.”

Klientët e Mukheli marrin si kanavacën aktuale, ashtu edhe NFT-në, ndërsa artistë të tjerë në The Tree shesin deri në pesë NFT për secilën pjesë, të ngjashme me printimet digjitale.

Mukheli tashmë ka bërë mijëra dollarë duke përdorur platformën.

“Mendoj se është e rëndësishme si artist dhe krijues të luaj gjithmonë aty ku “fryen era”, tha Trevor Stuurman, një nga katër artistët e tjerë që aktualisht shfaqin punën e tyre në The Tree.

Kritikët thonë se zinxhirët e bllokimit, librat digjitalë të përdorur për të ruajtur informacionin, nuk janë miqësore me klimën, sepse ato konsumojnë fuqinë kompjuterike.