Vendet ku mund të udhëtosh pa kushtin e vaksinës

Po vjen pranvera, temperaturat do të rriten dhe dëshira për të udhëtuar do të jetë më e madhe. Por nëse nuk jeni të vaksinuar, opsionet janë më të limituara. Shumë vende kërkojnë dy doza të vaksinës për të zbritur nga avioni e për nisur menjëherë aventurën, ndërsa të pavaksinuarit detyrohen të futen së pari në karantinë. Dhe të kalosh thuajse dy javë në dhomën e hotelit në izolim, nuk duket dhe aq relaksuese. Normat e vaksinimit gjithashtu kanë ndryshuar nga vendi në vend. Për shembull, në disa vende në SHBA personat mbi 5 vjeç duhet të jenë të vaksinuar me dy doza për të hyrë  në restorant, e ndërkohë që fëmijët në Britani e shumë vende të tjera nuk kanë bërë asnjë dozë vaksine.

Ende nuk dihet se sa do vijojë të funksionojë kështu bota, por ajo që dihet është se Pandemia e Covid  nuk ka përfunduar dhe udhëtimet nuk janë ‘normale’. Disa vende nuk kërkojnë vaksinë, dhe Shqipëria është në listën e publikuar nga Metro britanik.

Vendet ku mund të udhëtoni aktualisht pa vaksinim janë:

Albania

Aruba

Bahamas

Belize

Bosnia and Herzegovina

Burundi

Cape Verde

Comoros

Costa Rica

Cuba

Croatia

Cyprus

Dominican Republic

Egypt

El Salvador

Eswatini

Gambia

Georgia

Gibraltar

Greece

Guinea-Bissau

Haiti

Hungary

Iceland

Ireland

Israel

Jordan

Kazakhstan

Kenya

Kyrgyzstan

Lebanon

Lesotho

Luxembourg

Madagascar

Malawi

Mexico

Monaco

Mozambique

Namibia

Nepal

Nicaragua

North Macedonia

Norway

Oman

Panama

Portugal

Russia

Rwanda

São Tomé and Príncipe

Senegal

Serbia

Seychelles

Slovenia

Somalia

South Africa

Sri Lanka

St Lucia

St Maarten

St Vincent and the Grenadines

Sudan

Tajikistan

Tanzania

Turkey

Uganda

Venezuela

Zambia

Shumica e këtyre vendeve do të kërkojnë një test për hyrjen – testin PCR ose në disa raste testin Antigjen – i cili duhet të jetë me rezultatin negativ. Për shkak të mbështetjes në turizëm këto vende kanë hapur dyert edhe  për të pavaksinuarit.