Vaksina e malaries që mund të zhdukë sëmundjen

Një vaksinë e re kundër malaries e zhvilluar nga Universiteti britanik i Oksfordit është 80% efektive në parandalimin e infeksionit, sipas rezultateve të provës të publikuara të enjten në revistën mjekësore The Lancet. Shkencëtarët thonë se ai përfaqëson një zbulim të madh që ka potencialin për të shpëtuar miliona jetë dhe përfundimisht për të çrrënjosur sëmundjen.

Vaksina, e quajtur R21/Matrix-M, kishte treguar tashmë rezultate inkurajuese të provës pas tre dozave primare. Ruajtja e këtij imuniteti ka qenë gjithmonë një sfidë e madhe dhe prova e fundit tregon se një dozë përforcuese është efektive, shpjegoi profesor Adrian Hill, drejtor i Institutit Jenner në Universitetin e Oksfordit dhe bashkëautor i punimit The Lancet.

“Teknologjia ka qenë komplekse për t’u zhvilluar sepse ne kemi nevojë për përgjigje shumë të forta të antitrupave për të marrë mbrojtje kundër malaries dhe ato antitrupa, si të gjitha përgjigjet, bien me kalimin e kohës,” tha Hill.

“Një nga shqetësimet ishte se kjo do të ishte një mbrojtje afatshkurtër dhe do të zgjaste vetëm për disa muaj. Ky nuk është padyshim rasti me të dhënat që po nxjerrim sot,” tha Hill. “Dhe me të vërtetë, efikasiteti 80% në vitin e dytë të ndjekjes pas një doze përforcuese është me të vërtetë shumë inkurajues në këtë drejtim.” Prova e fundit e fazës II përfshiu 450 fëmijë midis 5 dhe 17 muajsh, të rekrutuar nga rajoni Nanoro në Burkina Faso. Rezultatet tregojnë se një dozë më e lartë përforcuese e forcës ishte 80% efektive në parandalimin e infeksionit të malaries. Nuk u panë asnjë efekt anësor serioz.

“Ky është një parazit kundër të cilit po përpiqemi të vaksinojmë. Nuk është një virus. Ka mijëra gjene. Pra është komplekse të hartosh një vaksinë,” tha Hill. “Mbi 100 kanë qenë në prova klinike dhe kjo duket si të dhënat më të mira deri më tani. Kështu që ne jemi të emocionuar.”

Instituti i Serumit të Indisë, i cili ka prodhuar miliarda doza të vaksinës Oxford-AstraZeneca COVID-19, po prodhon vaksinën e malaries R21/Matrix-M. Ajo ka nënshkruar një marrëveshje për të rritur me shpejtësi prodhimin nëse vaksina merr miratimin e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) në muajt e ardhshëm.

“Ne po përpiqemi të bëjmë diçka të ngjashme me malarien, për të prodhuar një vaksinë me kosto të ulët, disa dollarë një dozë dhe për të prodhuar atë me të vërtetë të pasura në mënyrë që të mund të marrim 100 milionë doza ose më shumë atje sa më shpejt të jetë e mundur,” u shpreh Hill.

Malaria vrau rreth 627,000 njerëz në vitin 2020, të dhënat më të fundit të disponueshme. Shumica janë fëmijë nën pesë vjeç në Afrikën Sub-Sahariane.

OBSH miratoi vaksinën e parë të malaries në tetor të vitit të kaluar, të quajtur RTS,S. Por R21 mund të ofrojë shpresë edhe më të madhe, tha Hill.

“Një vaksinë me efikasitet të lartë si kjo duhet të jetë në gjendje të shpëtojë qindra mijëra jetë në vit dhe në fund të fundit miliona jetë gjatë dekadës së ardhshme,” tha ai. “Pasi të nxjerrim një vaksinë për atë popullatë shumë të cenueshme, ne do të shikojmë një vaksinë për udhëtarët dhe më pas do të shohim një vaksinë që në fakt mund të eliminojë rajonalisht dhe të çrrënjosë globalisht këtë sëmundje të tmerrshme.”

Rezultatet nga provimi i fazës III në vazhdim që përfshin 4,800 fëmijë do të priten më vonë këtë vit dhe shpresohet që prodhimi masiv dhe shpërndarja të mund të fillojë në vitin 2023, pas miratimit të OBSH-së.

 

*TiboNews