Ushtarët ukrainas nuk duhet t’i telefonojnë të dashurat e tyre nga fusha e betejës

Ushtarët ukrainas kanë përshkruar rreziqet e përdorimit të një telefoni celular në vijën e frontit dhe se si telefonat e ushtarëve rusë mund të përdoren për t’i shënjestruar ata.

Dëshmitë e reja sugjerojnë se rrjetet celulare nuk po përdoren si një instrument i zërit në konfliktin aktual, pasi secila palë gjurmon telefonat e ushtarëve. Rreziqet e përdorimit të pajisjeve në fushën e betejës ndoshta janë vënë sërish në qendër të vëmendjes, pasi Rusia fajëson përdorimin e telefonit celular nga ushtarët e saj për një sulm vdekjeprurës raketor ukrainas në Makiivka, i cili sipas disa vlerësimeve vrau qindra ushtarakë.

Si gjurmohen telefonat në fushën e betejës?

Është gjithashtu e mundur që disa sisteme të mund të identifikojnë drejtpërdrejt vendndodhjen e telefonit kur simulatorët lidhen me to, për shembull duke hyrë në sistemin e brendshëm GPS të telefonit. Cilado metodë që përdore  dhe detajet më të imta janë sekrete ushtarake të ruajtura nga afër të gjitha përfundojnë me gjetjen e armikut në një vendndodhje mjaft të saktë të kushdo që përdor telefonin. Në Ukrainë, dihet që rusët po përdorin sistemin elektronik të transportit Leer-3 i përbërë nga drone dhe një kamion komandues si një mjet për të lokalizuar forcat ukrainase. Ky sistem mund të marrë më shumë se 2000 telefona në një rreze prej 3,7 miljesh, duke mundësuar gjetjen e një numri të madh pozicionesh armike. Forcat ukrainase besohet se po përdorin teknologji të ngjashme. Në mesin e marsit, zyrtarët amerikanë i thanë New York Times se të paktën një gjeneral rus ishte vrarë pas një telefonate celulare që ai bëri, të marrë nga inteligjenca ukrainase.