UNICEF: Haiti në mëshirën e krimit dhe kaosit

Drejtoresha ekzekutive e UNICEF  është shprehur se situata në Haiti është e tmerrshme, duket si “Mad Max”, një film që zhvillohet në një të ardhme post-apokaliptike.

Vendet e Karaibeve kanë përjetuar javët e fundit rritje të re të dhunës së bandave.

“Shumë njerëz po vuajnë nga uria dhe kequshqyerja dhe ne nuk po marrim ndihmë të mjaftueshme,” tha Kathryn Russell gjatë një interviste me rrjetin televiziv amerikan CBS.

Haiti, veçanërisht kryeqyteti Port-au-Prince, është bërë skena e përshkallëzimit të shpejtë të dhunës nga bandat e armatosura në javët e fundit ndërsa qytetarët presin formimin e një këshilli të përkohshëm pas njoftimit të dorëheqjes së kryeministrit de facto të diskutueshëm.

Kenia, e cila pritet të dërgojë rreth 1,000 oficerë policie si pjesë e një misioni ndërkombëtar për rivendosjen e sigurisë që është ofruar të drejtojë, njoftoi se po pezullonte dislokimin e tyre, por tha se do të ndërhynte pasi të formohej një këshill presidencial tranzicioni.

Bandat kontrollojnë pjesën më të madhe të vendit, duke përfshirë 80% të kryeqytetit Port-au-Prince. Brutalitetet e kriminelëve, vrasjet, përdhunimet, rrëmbimet për shpërblim, plaçkitjet janë shumëfishuar.

Megjithëse aeroporti Port-au-Prince mbetet i mbyllur, gjithashtu edhe porti kryesor i kryeqytetit është gjithashtu i paralizuar që nga 7 marsi pas “sabotazhit dhe vandalizmit “, sipas kompanisë që e menaxhon, duke komplikuar më tej dërgesat e ndihmave ndërkombëtare.