Ukrainë, shpëtohen 4 foshnja nga sulmet në jetimore

Katër foshnja pa prindër, që jetonin në një jetimore, u desh të dërgoheshin me shpejtësi në një strehë për bomba kur qyteti ukrainas i Sumy u rrethua nga forcat e armatosura.

Zyrtarët lokalë thonë se ata ishin në mesin e dhjetëra jetimëve që kaluan dy javë në strehimore, ndërsa qyteti verilindor ishte nën rrethim.

Ata arritën të sigurt më në fund pasi u evakuuan qindra milje në perëndim në Kyiv Heart Centre.

Autoritetet lokale thanë të shtunën se kishte më shumë se 70 fëmijë, duke përfshirë foshnja, të cilët kanë kaluar dy javët e fundit të kujdesur në strehimoret e bombave.

Shumica janë evakuuar dhe transferuar në Lviv në perëndim të vendit.

Por disa, si këta të katër, ishin shumë të sëmurë për të udhëtuar.

Mjekët shpresojnë se shumë shpejt ata do të jenë në gjendje të kryejnë një operacion në zemër për të shpëtuar jetën e një prej foshnjave që vuante nga sëmundje kongjenitale të zemrës.

Megjithatë, ky spital është vetëm shtatë milje përsëri nga vija e frontit në periferi të Brovary në Kiev, dhe disa kanë frikë nga sulmet e forcave ruse që përpiqen të avancojnë në qytet.

Udhëheqësi rus Vladimir e quan luftën një “operacion special ushtarak” për të çarmatosur Ukrainën dhe për ta mbrojtur atë nga ata që Putin i quan “nazistët”.

Perëndimi vazhdon ta quajë këtë një pretekst të rremë për një luftë të paprovokuar agresioni.