Uganda zbulon rezerva ari me vlerë 12 trilionë dollarë

Uganda njoftoi se kishte zbuluar 31 milionë tonë metrikë ari në pritje për t’u nxjerrë pas disa studimeve të kryera. Një zëdhënës nga Ministria e Energjisë dhe Zhvillimit Mineral në Ugandë, Solomon Muyita, tha se këto raporte synojnë të tërheqin minatorët e arit dhe investitorët në sektorin e kriptove.

Në një përpjekje për të nxitur ekonominë e vendit, qeveria e Ugandës ka licencuar kompaninë e minierave të arit Wagagai, një firmë kineze për të filluar prodhimin e produkteve të arit në rrethin Busia. Kompania filloi ndërtimin e fabrikave të arit me vlerë 200 milion USD në vitin 2016. Muyita tha se ari i zbuluar mund të fillojë të nxirret menjëherë.

Rafinimi i arit në vend mund të rrisë krijimin e vendeve të punës dhe të përmirësojë ofrimin e shërbimeve sociale për ata që jetojnë afër vendit ku nxirret minerali. Presidenti i Ugandës Yoweri Museveni ka bërë thirrje për rafinimin lokal të mallit, duke e quajtur çdo rafineri të jashtme si kriminele.

Tan Chun Chi, menaxheri i përgjithshëm i kompanisë së minierave të arit Wagagai, thotë se investimi ka arritur në 60 milionë dollarë. Ai shpjegon se kanë mbetur prapa në ndërtim për shkak të mungesës së dy licencave. Kompania ka marrë së fundi një licencë për prodhimin e arit në mars të këtij viti dhe ka një qira 21-vjeçare për minierën e ari në vend dhe presin të dyfishojnë shpejtësinë e tyre sepse ata presin të fillojnë prodhimin e arit deri në korrik 2023.

Kompania ka investuar 200 milion dollarë për ndërtimin e një objekti rafinimi. Pavarësisht gjithë arit të zbuluar në vend, vështirësia e nxjerrjes së minierave është dukshëm e lartë dhe kjo ndikon në sasinë e arit që është nxjerrë në të vërtetë. Rreth 2500 deri në 3000 tonë metrikë nxirren çdo vit.

“Nëse ky është me të vërtetë vëllimi që kemi, është koha të pastrojmë shtëpinë tonë dhe të bëjmë biznes, për të zhvilluar veten dhe vendin tonë, duke shkuar në statusin e të ardhurave të mesme dhe më gjerë.” tha Winnie Ngabirwe Eksperti i Zhvillimit Mineral.