Twitter si filtruese e informacionit për konfliktin në Ukrainë

Twitter do të fillojë të vendosë njoftime paralajmëruese përpara disa përmbajtjeve mashtruese në lidhje me konfliktin në Ukrainë. Rrjeti social do të kufizojë edhe përhapjen e pretendimeve të mohuara nga grupet humanitare.

Rritja kundër dezinformimit rreth pushtimit rus të Ukrainës, të cilin Moska e quan një “operacion special ushtarak”, është pjesë e një politike të re që përshkruan se si Twitter do t’i qaset kësaj çështjeje gjatë krizave.

Platformat e mediave sociale janë përballur me një kontroll në rritje mbi mënyrën se si ato përcaktojnë dhe trajtojnë dezinformimin.

Njoftimet do t’i paralajmërojnë përdoruesit se një tweet ka shkelur rregullat e Twitter, por gjithsesi do t’i lejojë njerëzit të shikojnë dhe komentojnë.

Platforma nuk do të përforcojë apo rekomandojë postime të tilla në Twitter dhe ritweetimi gjithashtu do të çaktivizohet.

Qasja mund të jetë “një mënyrë më efektive për të ndërhyrë për të parandaluar dëmtimin, duke ruajtur dhe mbrojtur ende fjalimin në Twitter”, tha Yoel Roth, kreu i sigurisë dhe integritetit në Twitter.

Kompania do t’i japë përparësi shtimit të etiketave për tweet-et mashtruese nga llogari të profilit të lartë si përdoruesit e verifikuar ose profilet zyrtare të qeverisë.

Twitter tha se i përcakton krizat si situata ku ekziston një kërcënim i përhapur për jetën, sigurinë fizike, shëndetin ose jetesën bazë.

Ai tha se politika fillimisht do të fokusohej në konfliktet e armatosura ndërkombëtare, por synohet gjithashtu për ngjarje si fatkeqësitë natyrore.