Tre çështjet mjedisore për 2022-shin që kërcënojnë planetin

Një vit i ri sjell me vete mundësi të reja, por më shumë të njëjtat kërcënime mjedisore nga 12 muajt e mëparshëm.

Siç po e shohim vit pas viti, shumë çështje mjedisore priren të largohen nga vëmendja. Sigurisht, ndryshimi i klimës ka filluar të marrë një mbulim më të gjerë nga media sociale dhe rrjete televizive, por shumë histori të rëndësishme ende nuk po marrin rëndësinë e duhur…. ose hidhen poshtë nga mediat partizane.

Duket se mediat në përgjithësi i kushtojnë pak hapësirë ose kohë transmetimi historive rreth specieve të rrezikuara, çështjeve mjedisore si ndotjes. Ndoshta kjo është arsyeja pse këto çështje marrin gjithashtu kaq pak vëmendje nga ligjvënësit apo publiku. Në fakt kjo mund të ndryshojë.  Ju tregojmë tre nga historitë mjedisore më të mëdha për këtë vit të ri.

1-Joe Biden dhe premtimet e pambajtura!

Pas zgjedhjeve të vështira të vitit të kaluar, 2021-shi u shpall në SHBA si fillimi i viteve të rindërtimit. Kjo ka rezultuar disi e vërtetë: nën Presidentin Biden, shumë nga nismat anti-mjedisore të administratës së mëparshme dhe përpjekjet de-rregulluese kanë marrë vëmendje.

Por në mënyra të tjera, Biden nuk i ka mbajtur premtimet e tij të fushatës për çështjet mjedisore. Më e rëndësishmja, administrata liçencoi të drejtat e reja mbi karburantet fosile me një ritëm marramendës në vitin 2021, në kontrast të plotë me premtimet e Biden si kandidat (dhe madje edhe disa nga veprimet e tij të hershme, si urdhri ekzekutiv për ta bërë qeverinë amerikane neutrale ndaj karbonit. Ndoshta duhet të presim vitin 2050.

Megjithësae mediat nuk po gërmojnë shumë, sytë dhe vëmendja duhet të jenë tek lëvizjet e ardhshme mjedisore të Biden. A mundet ai të përballojë kërcënimet reale me të cilat përballet planeti? Apo do të bëhet kjo administratë një tjetër fantazmë për klimën dhe biodiversitetin?

Nëse Trump ose dikush si ai ngjitet sërish në presidencë në vitin 2024, ose nëse republikanët marrin kon kontrollin në Dhomën e Përfaqësuesve në 2022-shin, kjo do të thotë një hap më afër dritës së shuar për planetin.

2-Biodiversiteti në krizë

Vitin e kaluar u  realizuan disa studime të mëdha që identifikonin rrezikun e zhdukjes së grupeve të mëdha të specieve dhe lajmet nuk ishin aspak të mira. Studimi thoshte se një e treta e specieve të peshkaqenëve janë të kërcënuar, siç janë të kërcënuara 30 për qind e pemëve, gjysma e të gjitha llojeve të breshkave, 16 për qind e mizave, 30 për qind e shpendëve evropianë dhe 16 për qind e zogjve australianë. Dhe pak muaj më vonë, sigurisht filluan zhdukjet.

Në mënyrë tragjike, ne nuk presim që ndonjë nga këto fenomene të ngadalësohet këtë vit. Ne kemi dëgjuar tashmë pasojat e mundshme të zhdukjes që mund të vijnë në muajt në vijim, kryesisht për specie që nuk janë parë prej disa dekadash. Dhe si zakonisht, pak prej tyre mbulohen gjerësisht në media. Dy vitet e fundit janë parë shumë më pak kërkime në terren në mbarë botën, edhe pse disa shkencëtarë kanë filluar të thyejnë nevojën për të qëndruar në shtëpi dhe për të dalë në terren.

A do të ndodhë e njëjta gjë me diskutime të rëndësishme ndërkombëtare? Më shumë se 190 përfaqësues nga disa vende kanë planifikuar të takohen në prill për të diskutuar marrëveshjet globale për të mbrojtur natyrën dhe biodiversitetin. Ardhja e variantit Omicron – një kujtesë më shumë se vaksinat ende nuk janë shpërndarë në mënyrë të barabartë në mbarë botën – e ka vënë tani atë takim, dhe ndoshta të tjerë si ai, në rrezik.

Por jeta gjen një rrugë. Edhe nëse nuk mund të bëjmë punë në natyrë ose personalisht, ka gjithmonë Zoom. Puna që përfundoi rrezikun e zhdukjes së peshkaqenëve nuk do të ishte e mundur pa mjetet e sotme të komunikimit në internet. Këto lloj ngjarjesh nuk gjenerojnë aq shumë vëmendje mediatike, por ato do të gjenerojnë histori që ia vlen të tregohen.

3- Ndotja plastike

A do të jetë ky viti kur Shtetet e Bashkuara më në fund do të dëgjojnë mesazhin për rreziqet e ndotjes plastike? Le të shpresojmë se do të ndodhë fiks kështu, sepse një raport i ri nga Akademia Kombëtare e Shkencave, i botuar në dhjetor, zbuloi se Shtetet e Bashkuara janë kontribuesi kryesor i problemit. Sipas raportit, banorët e SHBA-ve gjeneruan më shumë mbetje plastike në vitin 2016 se çdo vend tjetër – 42 milionë tonë metrikë. Kjo është më shumë se e gjithë Bashkimi Evropian dhe dyfishi i Kinës.

Raporti, i cili u aprovua nga Kongresi, rekomandon që Shtetet e Bashkuara të zhvillojnë një politikë gjithëpërfshirëse për të reduktuar mbetjet plastike në mjedis. Natyrisht, ligjvënësit mund të marrin një hap nëse Kongresi miraton Aktin e Break Free nga Plastic, të prezantuar marsin e kaluar.

Dhe ka edhe një strategji tjetër – duke ndaluar nxjerrjen e lëndëve djegëse fosile që ofrojnë lëndë ushqyese plastike dhe ndalimin e ndërtimit të objekteve masive të reja petrokimike.

Pavarësisht se çfarë ndodh, fokusi duhet të mbetet në këtë çështje, e cila jo vetëm që helmon komunitetet, por edhe përkeqëson krizën klimatike. Është koha për lidership të vërtetë…. në mbarë botën!