Toyota trefishon investimet e planifikuara

Toyota do të rrisë investimet e saj të planifikuara në një fabrikë të re baterish në SHBA nga 1.29 miliardë dollarë në 3.8 miliardë dollarë, në përgjigje të kërkesës në rritje të konsumatorëve për automjete elektrike.

Prodhuesi i baterive Panasonic (6752.T) do të jetë një partner në fabrikën e Liberty, përmes sipërmarrjes së përbashkët Prime Planet Energy & Solutions (PPES) me Toyota.

Fabrika e Liberty është planifikuar të hapet në vitin 2025. Prime Planet Energy & Solutions do të ofrojë ekspertizë në teknologjinë dhe pajisjet e prodhimit të baterive.

Panasonic gjithashtu ka një sipërmarrje të përbashkët për prodhimin e baterive me Tesla-n në Nevada dhe së fundmi njoftoi planet për të ndërtuar një fabrikë 4 miliardë dollarësh në Kansas që pritet të furnizojë Tesla-n dhe prodhuesit e tjerë të automjeteve.

Kur Toyota shpalli investimin fillestar prej 1.29 miliardë dollarësh vjeshtën e kaluar, u tha se shteti do të rriste rimbursimin për Toyota-n me 315 milionë dollarë nëse investimi i kompanisë kalonte 3 miliardët.

Toyota tani planifikon të shtojë dy linja prodhimi të dedikuara për prodhimin e baterive për automjetet plotësisht elektrike në fabrikën Liberty, përveç katër linjave të planifikuara fillimisht për të prodhuar bateri më të vogla për automjetet hibride si Toyota Prius.

Shifra më e lartë e investimeve për fabrikën e Liberty pason miratimin e fundit të Aktit të Zvogëlimit të Inflacionit në SHBA, i cili ofron stimuj për prodhuesit dhe kredi tatimore për konsumatorët që synojnë rritjen e përmbajtjes lokale në bateri.