Toyota bllokon prodhimet e automjeteve në Rusi

Toyota do të ndalojë prodhimin në fabrikën e saj ruse. Importet e automjeteve në vend janë ndalur për një kohë të pacaktuar për shkak të ndërprerjeve të zinxhirit të furnizimit.

Toyota i bashkohet prodhuesve të tjerë japonezë  që kanë ndërmarrë lëvizje të ngjashme.

Kompanitë perëndimore e kanë refuzuar Rusinë pas pushtimit të saj në Ukrainë, me disa që thonë se nuk do të investojmë atje.

Në një deklaratë zyrtare, Toyota tha se po vëzhgon zhvillimet e vazhdueshme në Ukrainë dhe shpreson për një kthim të sigurt në paqe sa më shpejt .

Toyota është marka më e mirë japoneze e Rusisë, duke prodhuar rreth 80,000 automjete në fabrikën e Shën Petersburgut.

Kompania japoneze Mazda Motor Corp, e cila shiti 30,000 makina në Rusi vitin e kaluar, tha se eksportet e pjesëve në fabrikën e saj do të përfundonin së shpejti.

Edhe Mitsubishi Motor mund të pezullojë prodhimin dhe shitjet në Rusi.

Honda Motor pezulloi transportimin e automjeteve në Rusi pasi hasi vështirësi të shumta në kryerjen e pagesave.

Nissan, i cili shiti 53,000 automjete në vitin 2021, vazhdon shitjet, duke qëndruar vigjilente për situatën të paqëndrueshme në Rusi.