‘The Rock’, diamanti më i madh i bardhë i dalë në ankand

Diamanti më i madh i bardhë që është shitur ndonjëherë në ankand, i quajtur “The Rock”, do të dalë në ankand në Gjenevë të mërkurën më 11 maj dhe parashikohet të arrijë në 20-30 milionë dollarë.

Guri 228,31 karatësh do të merret së bashku me një diamant historik të verdhë intensiv të lidhur për më shumë se një shekull me Kryqin e Kuq, i cili do të marrë disa nga fitimet nga shitja e tij.

Guri është “një diamant vërtet i jashtëzakonshëm në formë dardhe”, tha Max Fawcett, kreu i departamentit të bizhuterive në shtëpinë e ankandit Christie në Gjenevë.

‘The Rock’ është aktualisht në duart e një pronari të paidentifikuar nga Amerika e Veriut.

Përveçse është diamanti më i madh i shitur ndonjëherë në ankand, ai gjithashtu mund të thyejë rekorde shitjesh kur të dalë në ankand.

Eksperti Fawcett tha se kishte vetëm disa diamante me përmasa dhe cilësi të ngjashme me ‘The Rock’.

Më i madh se një top golfi, ‘The Rock’ u nxor nga një minierë në Afrikën e Jugut në fillim të viteve 2000. Është shfaqur në Dubai, Taipei dhe Nju Jork përpara shitjes në Gjenevë.

Ofertuesit do të konkurrojnë gjithashtu për Diamantin e Kryqit të Kuq, një xhevahir i verdhë kanarinë 205,07 karatësh, i cili ka vlerë prej 7 deri në 10 milionë franga zvicerane (6,7-9,5 milionë euro).

Një pjesë e madhe e të ardhurave do t’i dhurohet Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq, me seli në Gjenevë.

Guri origjinal i ashpër u gjet në vitin 1901 në një minierë të kompanisë De Beers në Afrikën e Jugut dhe thuhet se peshonte rreth 375 karat.

Përveç renditjes në mesin e diamantëve më të mëdhenj në botë, një tipar i mrekullueshëm është pavioni i tij, i cili natyrisht ka formën e një kryqi maltez.

Guri u nxor për herë të parë në shitje më 10 prill 1918 në Christie’s në Londër. Ajo u ofrua nga Diamond Syndicate në ndihmë të Shoqatës Britanike të Kryqit të Kuq dhe Urdhrit të Shën Gjonit.

Diamanti i Kryqit të Kuq arriti në 10,000 £, afërsisht 600,000 £ me vlerën e sotme. Ajo u ble nga argjendaria londineze S.J. Phillips.

Ajo u shit përsëri nga Christie’s në Gjenevë në 1973, duke shitur 1.8 milion franga zvicerane dhe tani po ofrohet nga shtëpia e ankandeve për herë të tretë.

“Për gati gjysmë shekulli, familja jonë ka pasur privilegjin të mbrojë Diamantin e Kryqit të Kuq”, tha në një deklaratë pronari privat anonim i perlës.