Thatësira në Brazil, zjarri djeg Parkun Kombëtar të Brasilias

Anëtarët e brigadës braziliane bënë një përpjekje të martën për të kontrolluar flakët që kanë arritur në Parkun Kombëtar të Brasilias që nga e hëna, të favorizuar nga temperaturat e larta dhe një thatësirë ​​prej më shumë se katër muajsh në kryeqytetin brazilian.

Zjarri deri më tani ka konsumuar rreth 2000 hektarë të parkut, sipas një vlerësimi nga Instituti Chico Mendes për Ruajtjen e Biodiversitetit (ICMBio), përgjegjës për administrimin e parqeve kombëtare braziliane.

Gjithsej 40 anëtarë të brigadës ICMBio dhe anëtarë të departamentit të zjarrit të Qarkut Federal, me mbështetjen e një avioni dhe një kamioni, arritën të kontrollonin një nga dy frontet e zjarrit në park të hënën mbrëma.

Zjarri tani është përqendruar në një zonë të parkut, afërsisht 30 kilometra larg Pallatit Presidencial Planalto.

ICMBio theksoi se zjarri ndodh në mes të “kushteve të rënda” për ta luftuar atë, për shkak të temperaturave në kufi me 30 gradë Celsius dhe lagështisë së ulët në mjedis, afër 30%.

Deri më tani nuk dihet se si ka rënë zjarri.

Kryeqyteti brazilian, i cili është në muajin e fundit të sezonit të zakonshëm të thatë që fillon në maj, nuk ka regjistruar shi për 122 ditë.

Parku Kombëtar Brasilia u krijua në 1961 dhe mbulon një sipërfaqe prej më shumë se 42 mijë hektarësh. Kohët e fundit, në vitin 2006, kufijtë e saj u zgjeruan përmes një ligji.

 

*TiboNeës