Testi i ri i AI mund të zbulojë jetën aliene me 90% saktësi

Shkencëtarët kanë zhvilluar një test të thjeshtë dhe të besueshëm për të na ndihmuar të konfirmojmë jetën aliene.

Ata thonë se metoda e re, e cila përdor inteligjencën artificiale (AI), mund të përcaktojë me 90% saktësi nëse një mostër është biologjike apo jo biologjike.

Sipas studiuesve, testi i thjeshtë dhe i besueshëm mund të revolucionarizojë kërkimin e jetës në planetë të tjerë.

Shkencëtarët thonë se testi i ri mund të zbulojë menjëherë historinë e shkëmbinjve misteriozë, të lashtë në Tokë dhe ndoshta atë të mostrave të mbledhura tashmë nga instrumenti i analizës së mostrave në Mars (SAM) të roverit Mars Curiosity.

Metoda nuk mbështetet thjesht në identifikimin e një molekule specifike ose grup komponimesh në një mostër.

Në vend të kësaj, studiuesit demonstruan se AI mund të dallojë midis mostrave të gjalla dhe jo të gjalla, duke zbuluar dallime delikate brenda modeleve molekulare të një kampioni.

Shkencëtarët përdorën metoda të testuara nga fluturimi i NASA-s për të analizuar 134 mostra të ndryshme të pasura me karbon nga qelizat e gjalla, mostrat e degraduara nga mosha, lëndët djegëse fosile të përpunuara gjeologjikisht, meteoritët e pasur me karbon dhe përbërjet dhe përzierjet organike të prodhuara në laborator.

Pesëdhjetë e nëntë prej tyre ishin me origjinë biologjike (biotike), të tilla si një kokërr orizi, një fije floku njeriu, vaj bruto dhe 75 ishin me origjinë jobiologjike (abiotike), të tilla si komponimet e prodhuara në laborator si aminoacidet, ose mostra nga meteoritët e pasur me karbon.

Duke përdorur një grup metodash të mësimit të makinerive (AI), studiuesit krijuan një model që mund të parashikojë natyrën abiotike ose biotike të kampionit me rreth 90% saktësi.

Çuditërisht, megjithë prishjen dhe ndryshimin e konsiderueshëm, metoda e re zbuloi shenja të biologjisë të ruajtura në disa raste gjatë qindra miliona viteve.

Këto rezultate nënkuptojnë se ne mund të jemi në gjendje të gjejmë një formë jete nga një planet tjetër, një biosferë tjetër, edhe nëse është shumë e ndryshme nga jeta që njohim në Tokë.

Kjo metodë kërkon modele në shpërndarjet molekulare që lindin nga kërkesa e jetës për molekula “funksionale”. Gjetjet janë publikuar në Proceedings of the National Academy of Sciences.