Tesla rrit çmimet e veturave në pak ditë

Tesla rrit çmimet në Kinë dhe Shtetet e Bashkuara për herë të dytë në më pak se një javë. CEO i kompanisë Elon Musk tha se prodhuesi amerikan i makinave elektrike po përballej me inflacion në lëndët e para dhe logjistikën.

Rritjet erdhën si pasojë e kostove të larta të lëndëve, të cilat janë përkeqësuar nga ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit gjatë pushtimit rus të Ukrainës.

Metalet e përdorura në makina janë shtrenjtuar, duke përfshirë aluminin e përdorur në shasinë e automobilave, nikelin dhe litiumin që fuqizojnë bateritë e automjeteve elektrike.

Tesla ka blerë pjesë të aluminit që kushtojnë miliona euro tek gjigandi rus Rusal.

Makinat Tesla Model 3 të prodhuara në Kinë u dorëzuan në fabrikën e saj në Shangai, Kinë, 7 janar 2020.

Tesla mori dritën jeshile të kushtëzuar për fabrikën e saj gjermane 5 miliardë euro në fillim të këtij muaji pas muajsh vonese.

Musk shkroi në Twitter se Tesla dhe SpaceX kanë pasur presione ekonomike nga inflacioni kohët e fundit në lëndët e para dhe logjistikën.

Faqja zyrtare e  internetit të Teslas informoi se rriti çmimet për të gjitha modelet e saj në SHBA nga 5% në 10%. Në Kinë, ajo rriti çmimet për disa produkte kineze Model 3 dhe Model Y me rreth 5%.