Tërhiqen forcat ruse nga Çernobili

Sipas kompanisë shtetërore bërthamore të Ukrainës, Energoatom, tha se shqetësimet rreth rrezatimit që rrezikohej nga rusët janë larguar.

Shpërthimi i një prej reaktorëve bërthamorë të Çernobilit në 1986 ishte aksidenti më i keq bërthamor në histori, duke kontaminuar rajone të tëra përreth me rrezatim vdekjeprurës.

Energoatom tha gjithashtu të enjten se kishte konfirmuar informacionin se trupat ruse kishin gërmuar fortifikime në të ashtuquajturin Pyll i Kuq, pjesa më e kontaminuar radioaktive e zonës rreth Çernobilit.

Në një deklaratë, kompania energjetike tha se një trazirë filloi të shpërthejë midis ushtarëve për shkak të frikës nga rrezatimi.

Ukraina ka shprehur vazhdimisht shqetësimet e sigurisë për Çernobilin dhe ka kërkuar tërheqjen e trupave ruse, prania e të cilave pengoi rotacionin e personelit të uzinës për një kohë.

Ministria ruse e mbrojtjes nuk iu përgjigj kërkesave apo deklaratat mbi Çernobilin.

Mbikëqyrësi bërthamor i OKB-së tha të enjten se po përgatitet të dërgojë një mision në objektet e mbetjeve radioaktive në Çernobil, pasi Ukraina e informoi atë se shumica e trupave ruse që kontrollonin vendndodhjen ishin tërhequr.

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike tha se nuk ka qenë në gjendje të konfirmojë raportet se forcat ruse kanë marrë doza të larta rrezatimi ndërsa janë stacionuar në zonën e përjashtimit të Çernobilit.