Tensione për zgjedhjet në Toshiba

Tensionet në sallën e këshillit të Toshiba-s të Japonisë shpërthyen, kur dy nga drejtorët e saj shkëmbyen kritika mbi qeverisjen dhe emërimin e drejtuesve të fondeve mbrojtëse në bordin e konglomeratit.

Kjo ngjarje mund të minojë besimin e investitorëve në bord, pak përpara një mbledhjeje të përgjithshme vjetore.

Drejtoresha e jashtme Mariko Watahiki sulmoi kolegun e saj Raymond Zage duke thënë se ai ngriti shqetësime në lidhje me qeverisjen në Toshiba kur ai u prish me qëndrimin e bordit në mars.

Lëvizja e Zage “dëmtoi besimin e aksionerëve në bord dhe shkaktoi shqetësime në lidhje me qeverisjen e korporatave”, u cituan të thoshin ata në raport.

Zage mbrojti veprimet e tij në një deklaratë për Reuters, duke thënë se kritikat ishin mashtruese dhe se veprimet e tij kishin marrë një përgjigje pozitive të aksionerëve.

Dokumentet e veçanta të kompanisë konfirmuan gjithashtu se, një ish-gjyqtar i gjykatës së lartë, kishte kundërshtuar dy nominimet e drejtorëve të mbështetur nga bordi.

Zage gjithashtu kryeson komitetin e nominimit, i cili propozoi dy kandidatët e bordit – nga fondet mbrojtëse të aktivistëve amerikanë si Elliott Management dhe Farallon Capital Management – të kundërshtuar zyrtarisht nga Watahiki.

“Të kesh dy drejtorë të lidhur me Farallon e bën bordin të duket i anuar për një aksioner aktivist, një aksioner specifik”, u tha Watahiki gazetarëve të hënën.

Ajo tha gjithashtu se besonte se kontratat me Elliott, Farallon nuk arritën të siguronin një shmangie të konfliktit të interesit duke siguruar plotësisht pavarësinë dhe konfidencialitetin.

E kapur nga krizat e kontabilitetit dhe qeverisjes që nga viti 2015, Toshiba ka pasur grindje me bazën e saj të aksionarëve aktivistë, disa prej të cilëve duan që ajo të jetë private.