Temperaturat e nxehta sjellin përgatitjen e shpejtë të verërave franceze

Mbledhësve të rrushit u është dashur të fillojnë vjeljen në fillim të këtij viti, pasi ndryshimet klimatike i detyruan prodhuesit e verës franceze të rimendojnë se si duhet të bëjnë procesin.

Temperaturat e larta dhe thatësira më e madhe në histori ka shkaktuar zjarre masive dhe ka çuar në kufizime në përdorimin e ujit në të gjithë Francën, por ata gjithashtu rritën shpejtësinë e pjekurisë së rrushit.

“Është mjaft e qartë se ngrohja globale po ndikon tani,” tha përfaqësuesi i kantinës franceze.

Është shumë e rëndësishme që rrushi të mblidhet përpara se të piqet shumë dhe të mbushet me sheqer.

“Unë mendoj se jemi në pikën e kthesës, deri më tani ngrohja globale ka ndihmuar, korrje në kushte të mira, moti pa shi, jo shumë ftohtë, më pjekuri dhe pa kalbje” tha Philipponnat.

Prodhuesit në të gjithë Francën presin që korrja e këtij viti të japë një vjelje të cilësisë së mirë kur të dalë në treg, një lehtësim pas sulmeve të ngricave dhe mykut që shkatërroi vreshtat në vitin 2021, moti i thatë dhe i nxehtë ndihmoi në parandalimin e këtij viti.

Sipas përfaqësuesve, ajo që vjen tani është rrushi i tepërt i pjekur. Ndoshta stinët e verës shumë të thata do të shkaktojnë probleme të tjera, me të cilat do të duhet të përshtaten. Ata duhet të përshtatin vreshtarinë dhe enologjinë për mënyrën se si punojnë mbi verërat.

*TiboNews